2011’de Suriye’de başlayan iç savaş, ülkede yaşayan 22 milyon Suriyeli’nin yarısından fazlasının evlerini, 5,5 milyonu aşan kısmının ise ülkelerini terk etmesine yol açmıştır. Ülkelerinden kaçmak durumunda kalan Suriyelilerin yarısından fazlası (3,1-3,2 milyon) Türkiye’de yaşamaktadır. Türkiye’de 2011 yılından önce toplam sığınmacı sayısının 100 bin seviyelerinde olduğu düşünüldüğünde, 6 yıl içindeki kitlesel göçün boyutları daha iyi anlaşılabilir. Şu an için Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin sadece %8’i sınır kentlerinde kurulan kamplarda yaşıyor. Kamplarda yaşamayan Suriyeli sığınmacıların %92’si ise kentlerde yaşıyor.
Türkiye, 1961 tarihli deklarasyonla coğrafi sınırlama istisnasını uygulayacağını ve Avrupa dışından gelenleri mülteci olarak kabul etmeyeceğini ilan ettiğinden, Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacılar, uluslararası hukukta belirlenmiş olan “mülteci” statüsünde değiller. Türkiye’deki Suriyelilerin yasal statüsü, en son düzenlenen “Geçici Koruma Yönetmeliği” çerçevesinde “geçici koruma”dır.
“Geçici koruma” statüsündeki Suriyelilerin en fazla yaşadığı şehir, 470 bini aşkın Suriyelinin yaşadığı İstanbul. İstanbul’daki Suriyelilerin 38 bini Küçükçekmece’de, 37 bini Bağcılar’da yaşıyor. Zeytinburnu’nda her 100 kişiye 8 Suriyeli düşüyor. İstanbul’u, Şanlıurfa ve Hatay izliyor. Yoğunluk açısından ise her 100 kişiye 94 Suriyeli’nin düştüğü Kilis öne çıkıyor.

Kaynak
Marmara Belediyeler Birliği, "Kopuştan Uyuma Kent Mültecileri" Raporu (Ocak 2017)