24 Haziran’da beraber yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için partiler seçim propagandalarının sonuna geliyorlar. Bu çerçevede partilerin çeşitli konularda vaatlerini sıraladıkları beyannameler de kamuoyuna duyuruldu. Beyannameleri çeşitli konular aracılığıyla incelediğimiz içeriklerden biri de eğitim konusuna ilişkin.
Bu incelemede AK Parti, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti’nin beyannamelerinde ilk ve orta öğrenim öğrencilerini ilgilendiren konularda dikkat çeken vaatleri derledik.
Müfredat Değişikliği
İncelediğimiz seçim beyannamelerinin tümünde müfredat değişikliği vaatleri ön plana çıkıyor. AK Parti ve MHP beyannamelerinde eğitimin içeriğinin milli değerlere uygun hale getirilmesi vaat edilirken; CHP ve İYİ Parti beyannamelerinde Cumhuriyet değerlerine referans verilmesi dikkat çekiyor. HDP beyannamesinde ise “çoğulcu” müfredat vurgusu dikkat çekiyor. Ayrıca HDP beyannamesinde “toplumsal cinsiyet” dersinin müfredata eklenmesi öneriliyor.
Müfredat değişikliğine dair parti beyannamelerin ortaklaştığı bir konu da bilgi teknolojileri, finansal okur yazarlık, teknoloji, kodlama, programlama gibi derslerin ilk ve ortaöğretim müfredatlarına eklenmesi.
Eğitim Sistemi Değişikliği
AK Parti ve MHP dışında tüm partilerin beyannamelerinde 4+4+4 sisteminin kaldırılması vaat ediliyor. CHP’nin eğitim sisteminin yapılandırılması konusundaki önerisi 1+8+4 iken; İYİ Parti’nin 1+5+3+4 sistemi öneriyor. HDP’nin zorunlu eğitim sistemi düzenlemesine dair spesifik bir önerisi yok.
Bağlantılı olarak okul öncesi eğitim tüm partilerin beyannamelerinde yer bulmuş durumda. AK Parti beyannamesi okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasını vaat ederken; MHP beyannamesinde okul öncesi eğitime başlama yaşının daha erkene alınması vaat ediliyor. CHP ve İYİ Parti’nin beyannamelerinde okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi önerilirken, HDP beyannamesinde bu alanda spesifik bir vaat yer almıyor.
Ek olarak, HDP beyannamesinde ilk ve ortaöğretim düzeyindeki tüm merkezi sınavların kaldırılması önerilirken, İYİ Parti beyannamesinde bu sınavların yeniden düzenlenmesi vaat ediliyor. Diğer partilerin beyannamelerinde ise bu konuya dair vurgu yok.
Eğitim-İstihdam İlişkisi
Partilerin beyannamelerinde farklı vurgularla değindikleri bir konu da eğitim ve istihdam ilişkisi. HDP ve MHP beyannamelerinde bu konu birkaç cümle ile kendine yer bulurken; diğer partilerin beyannamelerinde meslek ve teknik lise mezunlarının istihdamını özendirecek önlemler alınması ve istihdam edilebilirliği yüksek programların açılması (AK Parti), temel eğitimin sonunda başlatılacak mesleki eğitimde iş garantisi ve sanayi bölgelerinde açılacak teknoloji liselerinde okuyan öğrencilerin sigortalanması (CHP), mesleki eğitim programlarının ekonominin taleplerine göre oluşturulması (MHP) gibi öneriler yer almakta.
Ücretsiz Toplu Taşıma
CHP ve HDP beyannamelerinde ücretsiz eğitim vaadinin yanı sıra, toplu taşımanın da ücretsiz yapılması vaadi bulunuyor. Diğer partilerin beyannamelerinde bu iki konuya dair spesifik öneriler veya vaatler yer almamakta.