G-20 Liderler Zirvesi 7-8 Temmuz 2017 tarihlerinde Almanya’nın dönem başkanlığında Hamburg’da gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip 19 ülkesiyle, Avrupa Birliği’nin oluşturduğu G-20’nin 12’inci olağan zirvesinin teması, dünyada çözüm bekleyen birçok konunun birbiriyle bağlantısı olmasından hareketle “Shaping the Interconnected World” olarak belirlendi. Bu dev ekonomilerin ilgilenmesi gereken öncelikli konulardan birisi de vatandaşlarına yeterli ve kaliteli iş olanakları sağlayarak zengin-fakir arasındaki gelir uçurumunu kapatabilmek.
İstihdamda Kadın-Erkek Arasındaki Eşitsizlik
Japonya, Almanya, İngiltere gibi G-20’nin ekonomik güç bakımından önde gelen ülkelerinde 15-64 yaş arası nüfusun dörtte üçlük bir kısmı aktif olarak çalışırken, Türkiye ve Suudi Arabistan’da çalışan nüfus oranı %50’lere iniyor. İstihdam edilen nüfusun en az olduğu G-20 ülkesi ise %43,7 ile Güney Afrika.
İstihdam edilen toplam nüfusun yanı sıra, kadın ve erkeklere sunulan iş olanaklarının eşit olması da adil bir toplum için son derece önemli. Suudi Arabistan ve Türkiye, G-20 ülkeleri arasında istihdam edilen nüfusta kadın-erkek sayısındaki farkın en yüksek olduğu ülkeler olmaları bakımından benzeşiyorlar. Suudi Arabistan’da kadınların sadece %17,6’sı çalışırken, Türkiye’de bu oran %30,4. Kadın istihdamının en yüksek olduğu G-20 ülkeleri ise Almanya, Kanada ve İngiltere. G-20 ülkeleri kadın-erkek arasındaki istihdam farkını 2025’e kadar %25’e indirme hedefini gerçekleştirmek için çalışıyor.

Türkiye’de Kadın-Erkek Gelir Farkı Birçok G-20 Ülkesinden Düşük
Kadınların çalışma hayatındaki dezavantajlı durumu sadece daha az istihdam edilmeleriyle sınırlı kalmıyor. Birçok ülkede çalışan kadınların ortalama geliri erkeklerin ortalama gelirinden daha düşük bir seviyede. Kadın-erkek gelirlerindeki farklılaşmanın sebepleri arasında, tercih edilen meslek farklılıklarının yanı sıra, erkeklerin kadınlara kıyasla daha çok sayıda yönetici pozisyonlarında bulunması gösteriliyor. Güney Kore’de ortalama bir kadın çalışanın maaşı ortalama bir erkek çalışandan %36,7 daha az. Japonya’da aradaki fark %25,9 seviyesinde. Türkiye ise gelir farklılığı konusunda birçok G-20 ülkesinden iyi durumda. Türkiye’de ortalama bir erkek çalışan maaşının kadın çalışana göre %6,9 daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Gençler Arasında İşsizlik Artıyor
G-20 ülkeleri genel olarak işsizlik konusunda iyi bir tablo çiziyor. Çoğu üye ülkede işsizlik oranları tek haneli rakamlarda seyrediyor. Ortak değerlendirme kolaylığı açısından 2015 yılı dikkate alındığında en zor durumda olan ülke %25,2’lik işsizlik oranıyla Güney Afrika olurken, onu İtalya (%11,9), Fransa (%10,4) ve Türkiye (%10,2) takip ediyor. İşsizliğin en düşük olduğu ülkeler ise Japonya (%3,4), Hindistan (%3,5) ve Güney Kore (%3,6) oldu.
İşsizlik ile ilgili çözüm bekleyen konuların başında ise birçok ülkede giderek artan genç işsizlik sayıları geliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2016 yılında dünyada 15-24 yaş arası 71 milyon işsiz genç olduğunu tahmin ediyor. G-20’de ise genç işsizliği ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösteriyor. Hindistan, Meksika, Almanya ve Japonya’da genç işsizlik oranı %10’ların altında seyrederken, birçok Avrupa Birliği ülkesinde oran %20’lerin üzerine çıkıyor. Genç işsizliği konusunda da en zor durumda olan G-20 ülkesi Güney Afrika’da her iki gençten birisi işsiz. Türkiye’de ise 2015 senesinde gençler arasında işsizlik oranı %18,5’ti.
Kaynak