İmam hatipli öğrencilerimiz sadece nicel olarak değil nitel olarak da çok büyük mesafe alıyor.
İmam Hatip Liselilerin Üniversiteye Giriş Başarıları Ne Durumda?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 7 Eylül 2019’da Malatya'da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 16. İmam Hatipliler Kurultayı'nın açılışına katıldı. Kurultayın açılışındaki konuşmasında imam hatipli öğrencilerin YKS sınav başarılarına ve yerleştikleri üniversitelere dair açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, imam hatipli öğrencilerin sadece nicel değil nitel olarak da çok büyük mesafe aldıklarını iddia etti.
Milli Eğitim Bakanı’nın bu iddiasını analiz ederken, ÖSYM tarafından açıklanan üniversite sınav yerleştirme sonuçlarının sayısal bilgilerini inceledik. 2012 yılından bu yana incelediğimiz üniversite sınavları yerleştirme sonuçları, 2012 yılından 2018 yılına kadar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) başlığı altında, 2018’den bu yana ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başlığı altında adlandırılıyor. Bununla birlikte üniversitelere yerleşen öğrenci sayıları da lisans, ön lisans ve açıköğretim fakültesi olarak 3 kategoride açıklanıyor.
Üniversite Sınavına Başvuran İmam Hatip Liselilerin Üniversiteye Yerleşme Oranı Düşüyor
ÖSYM tarafından açıklanan okul türlerine göre üniversite sınavına başvuran ve yerleşen öğrenci sayılarını yıllara göre incelediğimizde, 2019 yılında sınava başvuran öğrenci sayısı 2012 yılına göre yaklaşık 2,5 katına çıkmış durumda. Üniversiteye yerleşen imam hatip liseli öğrenci sayısı 7 senede yaklaşık 2 katına çıkarken, imam hatiplilerin üniversiteye yerleşme oranları yıllar içinde dalgalı bir performans gösteriyor. 2012 yılında %46 olan imam hatiplilerin üniversiteye yerleşme oranı, 2014 yılında %50’lere kadar çıksa da 2019 itibarıyla bu oran %36’ya düşmüş durumda.
Açıköğretim Dahil Edilmediğinde Durum Nasıl?
İmam hatipli öğrencilerin açıköğretim fakültesi haricinde sadece üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşmelerini incelediğimizde ise durum biraz daha farklı. 2012 yılında ÖSYS’ye başvuran 96 bin imam hatipli öğrencinin %17,7’si lisans ve ön lisans programlarına yerleşirken, 2017 yılında ise sınava başvuran 223 bin kişinin %30,1’i açıköğretim fakültesi haricinde bir üniversiteye yerleşti. 2018 yılında bu oran %28’8’e, 2019 yılında ise %27,6’ya düştü.
Öğrencilerin Üniversiteye Yerleşme Oranının En Yüksek Olduğu Liseler Sosyal Bilimler Liseleri
ÖSYM tarafından açıklanan yıllık raporda öğrencilerin üniversiteye yerleşme oranı 26 farklı lise türüne göre de paylaşılıyor. Öğrencilerin üniversiteye yerleşme oranlarını bir de mezun oldukları lise türlerine göre incelediğimizde ise 2019 yılında sosyal bilimler liseliler %61,4 ile en yüksek üniversiteye yerleşme oranına sahip liseliler olarak listede 1. sırada yer alıyor. Özel fen, fen ve yabancı dildeki özel liseliler listede ön sıralarda bulunurken, imam hatip liseliler ise %36’lık yerleşme oranı ile listede 10. sırada yer alıyor.
Lise türlerine göre üniversiteye yerleşme oranını bir de açıköğretim fakültelerini dahil etmeden incelediğimizde, 2019 yılında sosyal bilimler liselilerin %60,7 ile yine listenin ilk sırasında yer aldığını görüyoruz. Özel fen, fen ve yabancı dildeki özel liseliler yine sosyal bilimlerin ardından listenin ilk sıralarında yer alıyor. İmam hatip liseliler ise %27,6’lık üniversiteye yerleşme oranıyla listede 9. sırada bulunuyor.
Öğrenciler tarafından en çok tercih edilen liselerden olan düz liseler, Anadolu liseleri, fen liseleri, özel liseler ve imam hatip liselerinde yıllara göre üniversitelere yerleşme oranını incelediğimizde, 2019’da tüm lise öğrencilerinin üniversiteye yerleşme oranı 2012’ye göre azalış göstermiş durumda.
Sonuç olarak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un konuşmasında bahsettiği gibi imam hatip lisesi öğrencileri üniversiteye yerleşme anlamında diğer lise öğrencilerine kıyasla parlak bir performans sergilemiyor. Ayrıca 2012 yılında imam hatip liseleri öğrencilerinin %46’sı üniversiteye yerleşirken 2019 yılında bu oran %36’ya düşmüş durumda. Fakat açıköğretim fakültesini hesaba katmadığımızda imam hatip öğrencilerinin üniversiteye yerleşme oranının yıllar içinde %17,7’den %27,6’ya çıkması da bu konuda göz ardı edilemez.