Veysel Eroğlu AK Parti Orman ve Su İşleri Bakanı

2002 yılında 20,8 milyon hektar olan orman varlığımızı, yaptığımız çalışmalarla 21,7 milyon hektara çıkardık.

19 Kasım 2014 tarihinde T.B.M.M. 'de söylendi.
Okuma Süresi    4 Dakika
Konu : Çevre & İklim
Doğruluk
DOĞRULUK PAYI
Yayın Tarihi: 19 Kasım 2014 Son Güncelleme: 1 Ocak 1970

Türkiye'nin Orman Varlığı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 19 Kasım 2014’te TBMM’de gerçekleştirilen Bakanlık Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada 2002’de 20,8 milyon hektar olan orman varlığının bugün 21,7 milyon hektara çıktığını iddia etmiştir.

Türkiye’nin orman varlığı miktarını analiz etmek için BM Gıda ve Tarım Örgütü, FAO’nun Ormancılık Departmanı’nın 2010 tarihli Küresel Orman Kaynakları Raporundan faydalandık. Bu rapor 5 yılda bir güncellenmektedir ve yeni basımı 2015’de yayınlanacaktır. Söz konusu FAO raporu orman varlıklarını hesaplarken özel bir sınıflandırma yöntemi kullanmaktadır. Bu yönteme göre bir ülkedeki toplam orman varlığı, orman (forest) ve diğer ağaçlık alanlardan (other wooded land) meydana gelir. Bu kategorilerin tanımları şu şekildedir.

Orman: En az %10’u koruluktan oluşan, toplam alanı 0,5 hektardan fazla olan ve üzerindeki ağaçların uzunluğu 5 metreden fazla olan arazilerdir. Bu araziler daha önceden tarım amaçlı olarak ya da şehirleşme maksadıyla kullanılmamış olmalıdır.

Diğer ağaçlık alanlar: Orman olarak sınıflandırılamayan, en az 0,5 hektarlık bir alana yayılan, üzerinde 5 metreden uzun ağaçlar ve toplam alanın %5-10 arasında kalan kısmı koruluktan oluşan arazilerdir. Bu araziler daha önceden tarım amaçlı olarak ya da şehirleşme maksadıyla kullanılmamış olmalıdır.

FAO’nun söz konusu raporuna göre 2000, 2005 ve 2010 senelerinde Türkiye’deki orman varlıkları miktarı tabloda gösterilmektedir.

2002 yılında 20,8 milyon hektar olan orman varlığımızı, yaptığımız çalışmalarla 21,7 milyon hektara çıkardık. 1

Türkiye Orman Artış Sıralamasında Dünyanın 5. Ülkesi

FAO’nun raporuna göre 2000-2010 arasında Türkiye’deki yıllık ormanlık alan artışı %1.11’dir ve bu artış hızıyla Türkiye orman artışı sırlamasında dünyanın en başarılı beşinci ülkesidir.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, TEMA’nın resmi internet sitesi, haber arşivinde yer alan bilgilere göreyse 2011 itibariyle Türkiye’nin orman varlığı 21,2 milyon hektardır. Ancak TEMA’ya göre bu orman alanlarının yarısından çoğu ‘çok bozuk orman alanı’ olarak sınıflandırılmakta ve bu kısım hariç tutulduğunda verimli orman alanımız 10 milyon hektarı biraz geçmektedir. TEMA bu durumu, FAO’nun yukarıda ele aldığımız sınıflandırmasından hareketle, ağaç varlığını arttırmak konusunda başarılı olmamıza rağmen, orman varlığımızı arttıramayışımızla açıklamaktadır.

Her ne kadar ormanlık/ağaçlık alan sınıflandırmaları bir takım muğlâklıklar içerse de 2000-2010 yılları arasında Türkiye’deki ormanlık alanda bir artış olduğu farklı kaynaklar tarafından doğrulanmaktadır.

Bu nedenle Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun iddiasında doğruluk payı vardır.

Sonuç olarak;

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   19 Kasım 2014 Son Güncelleme:   1 Ocak 1970