Recep Tayyip Erdoğan T.C Cumhurbaşkanı

Uluslararası yatırımcıların önemli bölümü ülkemize yaptıkları yatırımları artırarak sürdürüyor.

14 Kasım 2016 tarihinde Tuzla Sedef Tersanesi 'nde söylendi.
Okuma Süresi    4 Dakika
Konu : Genel Ekonomi
Doğruluk
DOĞRULUK PAYI
Yayın Tarihi: 14 Kasım 2016 Son Güncelleme: 15 Kasım 2016

Uluslararası Yatırımlar Artarak Devam mı Ediyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tuzla Sedef Tersanesinde inşa edilen enerji gemilerinin uğurlama törenlerinde yaptığı konuşmada uluslararası yatırımcıların önemli bir bölümünün yatırımlarını arttırarak devam ettirdiğini iddia etti.

2015 yılından bu yana terör saldırıları ve darbe girişimi nedeniyle zor günler geçiren Türkiye ekonomisi için uluslararası doğrudan yatırımlar büyük öneme sahip. Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras’ın ifadesiyle doğrudan yatırımlar, ülkeye kalıcı olarak giren dövizi ifade ediyor. Bu kalıcı dövizin ülkeye giriş şekli fabrika kurulumu, şirket satın almaları, ticaret için temsilciliklerin açılması ve gayrimenkul satışları ile kendisini gösteriyor. Tabi bu faaliyetler arasında ülke ekonomisini canlandıran en önemli katkı üretimi ve istihdamı arttıran fabrikalar aracılığıyla oluyor. Bir uluslararası yatırımcı ülke pazarına girerken sermaye getirisi, ülkedeki uzun dönemli gelişim imkânı ve kısa-uzun dönemli riskleri ölçerek kararını veriyor.

2000’li Yıllarda Uluslararası Yatırımlar Hızla Arttı

Ekonomi Bakanlığı uluslararası yatırımlar ile ilgili aylık ve yıllık raporlar yayınlıyor. 2015 yılı Uluslararası Doğrudan Yatırımlar raporuna göre, 1996-2015 yılları arasında Türkiye’de uluslararası yatırımlar grafikteki gibi gerçekleşmiş. Görüldüğü gibi 1996-2005 arasındaki 10 yılda yapılan toplam yabancı yatırım miktarına yakın yatırım sadece 2007 yılında gerçekleşmiş. Grafik son 10 yılda uluslararası yatırımların Türkiye ekonomisi için ne denli önemli bir kaynak olduğunu gösteriyor.

 

Uluslararası yatırımcıların önemli bölümü ülkemize yaptıkları yatırımları artırarak sürdürüyor. 1
2006-2015 yılları arasında gerçekleşen toplam sermeye girişinin sektörel dağılımına baktığımız zaman ise finans, sigorta, imalat ve enerji sektörlerinin başı çektiğini görüyoruz.

Uluslararası yatırımcıların önemli bölümü ülkemize yaptıkları yatırımları artırarak sürdürüyor. 2

Yabancı Yatırımın Çoğu AB’den Geliyor

Türkiye’ye giren uluslararası doğrudan yatırımların ülkelere göre dağılımına baktığımız zaman ise yatırımlarda en çok payın bugünlerde ihtilaflı olduğumuz AB ülkelerinde kaynaklı olduğu görülüyor.

Uluslararası yatırımcıların önemli bölümü ülkemize yaptıkları yatırımları artırarak sürdürüyor. 3

Peki 2016 yılında şu ana kadar uluslararası yatırımlar ne durumda? Bakanlık kaynakları en yakın tarihli olarak 2016 yılı Ocak-Haziran dönemi arasındaki yatırımlarla ilgili veriler sunuyor. Dolayısıyla darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz sonrasındaki durumu bilemiyoruz. Ancak geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında Ocak-Haziran aylarında yatırımlarda önemli bir düşüş olduğu göze çarpıyor. Net sermaye girişimindeki düşüş %60,8 seviyesindeyken, toplam doğrudan yatırım girişindeki düşüş %46 seviyesinde olmuş.

Uluslararası yatırımcıların önemli bölümü ülkemize yaptıkları yatırımları artırarak sürdürüyor. 4

2016 Ocak-Haziran döneminde yabancı yatırımın arttığı yönünde bir göstergeye ulaşamadık. Haziran ayından bu yana da yatırımların artmış olması ise gerçekçi bir beklenti olamaz. Bu durumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iddiasında doğruluk payı yoktur.

Sonuç olarak;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İddiasında Doğruluk Payı Yoktur.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   14 Kasım 2016 Son Güncelleme:   15 Kasım 2016