Devlet Bahçeli MHP Genel Başkanı

Terörden olumsuz etkilenen 21 ilde bu yılın 10 ayında 11 bin 354 esnaf kapısına kilit vurdu, kapanan şirket sayısı 1.549'a ulaştı.

22 Aralık 2015 tarihinde TBMM 'de söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Büyüme
Doğruluk
DOĞRULUK PAYI
Yayın Tarihi: 22 Aralık 2015 Son Güncelleme: 24 Aralık 2015

Doğu'da Kapanan İşyerleri 2014'e Oranla Daha Az

22 Aralık 2015 tarihli MHP TBMM Grup Toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bilhassa Güneydoğu Anadolu illerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle 21 ilde son 10 ay içinde 11 bin 354 esnafın işyerlerini kapattığını ve kapanan şirket sayısının bin 549’a ulaştığını kaydetti.

TOBB ve TESK Verileri Ne Söylüyor

Bilhassa sokağa çıkma yasakları nedeniyle ticari hayatın olağanüstü derecede durgunlaştığı ve esnafın zor durumda olduğu, bugünlerde medyada sıkça yer bulan bir konu. Öyle ki işleri durma noktasına gelen bölge esnafı için SSK ve vergi borçlarının ertelenmesi gibi önlemler dahi umut verici olamıyor. Peki çatışmaların yaşandığı doğu illerinde bugüne kadar kapanan işyeri ve şirket sayısı, büyük ölçüde çatışmasız geçen 2014 senesine kıyasla ne kadar fazla?

Devlet Bahçeli’nin iddiasında öne sürdüğü rakamlarla birebir örtüşen veriler Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras’ın 21 Aralık 2015 tarihli yazısında yer alıyor. Uras yazısında kullandığı rakamlara Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerinden ulaştığını belirtiyor. Ancak Uras’ın kullandığı “terörden az ve ya çok etkilenen 21 il” için seçilen kriterler net değil. Her halükarda Uras’ın yazısında verdiği rakamları bir kez de biz TOBB ve TESK kaynaklarından kontrol ettiğimizde benzer sonuçlara ulaştık.

Terörden olumsuz etkilenen 21 ilde bu yılın 10 ayında 11 bin 354 esnaf kapısına kilit vurdu, kapanan şirket sayısı 1.549'a ulaştı. 1

Ancak tablodan anlaşılacağı gibi nispeten çatışmasız geçen 2014 yılında kapanan şirket ve işyeri sayısı son 6 ayını yoğun çatışma ve şiddet olaylarıyla geçirdiğimiz 2015 senesine göre daha fazla. Örneğin çatışma ve sokağa çıkma yasaklarının en yoğun olduğu Diyarbakır, Şırnak ve Mardin illerine baktığımızda, 2014’te TESK ve TOBB’a kayıtlı daha fazla sayıda işyeri ve şirketin kapandığını görüyoruz.

Sonuç olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin iddiasında öne sürdüğü rakamlar TOBB ve TESK verileriyle uyumlu olduğu halde, şirket ve işyeri kapanmaları ile artan çatışmalar arasında doğrudan bir ilişki kurulamadığı için bu demeçte kısmen doğruluk payı vardır.

Sonuç olarak;

Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin İddiasında Kısmen Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   22 Aralık 2015 Son Güncelleme:   24 Aralık 2015