Barajı aşamazsak yüzde 18 civarında irade parlamentoya yansımayacak demektir.
HDP ve 2015 Seçimleri
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 19 Ocak 2015’de Hrant Dink anması öncesi İstanbul’da gazetecilerle bir araya geldi. Demirtaş yaptığı konuşmada 2015 genel seçimlerine bağımsız adaylar yerine parti olarak katılma kararı alan HDP için “barajı aşamazsak yüzde 18 civarında irade parlamentoya yansımayacak demektir” iddiasında bulunmuştur.
Demirtaş’ın iddiası HDP’nin barajın altında kalması durumunda, barajı geçemeyen diğer partilerle birlikte toplam oy miktarının yüzde 18 civarında olduğu yönünde yorumlanabilir. Bu doğrultuda 2011 genel seçim sonuçlarına baktığımızda, bağımsızlar haricinde mecliste temsil edilen 3 partinin (AKP, CHP, MHP) oy oranlarının toplamı yüzde 89 civarındadır. Seçime bağımsız olarak katılan BDP’lilerin aldığı oy da (yüzde 6,5) hesaba katıldığında kullanılan oyların yekûn olarak mecliste temsil oranı yüzde 96’ya yaklaşmaktadır. Bu durumda 2011 genel seçimlerinde kullanılan oyların yüzde 4’ü meclise yansımamıştır ve BDP’li bağımsız adaylar seçime parti olarak girselerdi ve yüzde 6-7’lik bir oyla barajı geçemeselerdi bu oran 11 civarında olacaktı.
Görüldüğü gibi 2011 genel seçimleri baz alınarak bir değerlendirme yapıldığında ve BDP/HDP milletvekillerinin mecliste yer alamadığını var saydığımızda, toplam temsil edilmeyen oy oranı yüzde 18 değil yüzde 11 civarındadır. Ancak Demirtaş analize konu olan açıklamasının önceki kısımlarında, referans vermeden değindiği bir seçim anketine göre Kasım 2014 itibariyle HDP’nin oy potansiyelinin yüzde 9,5 civarında olduğunu ifade etmiştir. Bu durumda 2011 genel seçimlerine kıyasla HDP’nin oylarını yüzde 6 seviyesinden yüzde 9’lara çıkaracağını ve baraj altında kalan oyların da yine yüzde 4’ler civarında seyredeceğini varsayarsak dahi meclise yansımayacak oy oranının ancak yüzde 13-14 arası olacağı söylenebilir.
Bu durumda HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın iddiasında kısmen doğruluk payı vardır.