Şefkat Çetin MHP Genel Başkan Yardımcısı

Dünyada elindeki silahı dahi teslim etmemiş teröristle teslimiyet anlaşması yapan Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu hükümetlerinden başka bir örnek yoktur.

14 Ocak 2015 tarihinde Yazılı Açıklama 'da söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Güvenlik

Dünyada elindeki silahı dahi teslim etmemiş teröristle teslimiyet anlaşması yapan Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu hükümetlerinden başka bir örnek yoktur.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, yaptığı yazılı açıklamada “dünyada elindeki silahı dahi teslim etmemiş teröristle teslimiyet anlaşması yapan Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu hükümetlerinden başka bir örnek yoktur” iddiasında bulunmuştur.

Şefkat Çetin’in iddiasındaki doğruluk payını tespit etmek için dünyada en bilinen terör örgütlerinden biri olan İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA) ile Büyük Britanya yönetimi arasındaki silah bırakma sürecini inceledik. Tarihsel olarak 1600’lü yıllara dayanan Kuzey İrlanda sorunu özellikle 1960’lı yıllardan itibaren şiddet olaylarının artmasıyla birlikte 30 yılı aşkın bir zamanda 3250 kişinin ölmesi ve on binlerce kişinin yaralanmasına neden olmuştur.

Kuzey İrlanda’da resmi barış süreci 1998’de ‘Hayırlı Cuma’ olarak bilinen barış anlaşmasıyla başlamıştır. Barış süreci öncesine baktığımızda ise, IRA’nın kendisini bir terör örgütünden öte siyasi bir muhatap olarak kabul ettirmeye başlaması, 1980’lerin başında kurulan IRA’nın siyasi kanadı olarak nitelendirebileceğimiz Sinn Fein Partisi’nin ile İngiltere Parlamentosunda temsiliyet hakkı kazanmasıyla gerçekleşmiştir. Ancak o günlerde dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher IRA ile müzakerelerin başlaması için silahların bırakılması ön koşulunu koymuştur ve neticede müzakerelere başlanamamıştır. İşçi Partili Tony Blair’in 1997’de başbakan olmasıyla birlikte ise silah bırakma gibi herhangi bir ön koşul olmaksızın IRA ve Sinn Fein’le barış müzakereleri başlatılmıştır. 26 Haziran 2000’de IRA silah denetim komisyonu ile çalışmayı kabul etmiş ve barış sürecinde silah bırakılması yönünde önemli bir adım atılmıştır. 23 Ekim 2001’de IRA silahları fiilen bırakmaya başlayacağını duyurmuştur. Varılan anlaşma sonucu IRA’nın silahlarını imha etme kararı alması ise ancak 28 Temmuz 2005’de gerçekleşmiştir.

Görüldüğü gibi IRA örneğinde silahların bırakılması, müzakerelerin resmi olarak başladığı 1998’den 2005’e kadar geçen yedi yıllık zahmetli bir sürecin sonucunda gerçekleşmiştir. Ancak bu zahmetli sürecin başında, iki taraflı resmi görüşmelere silah bırakma ön koşulu konmamıştır. Ve elbette bu ikili görüşmeler ‘teslimiyet’ anlaşması değil, barış görüşmeleridir.

 

Sonuç olarak MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin’in iddiasında doğruluk payı yoktur.

Sonuç olarak;

Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin'in İddiasında Doğruluk Payı Yoktur.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   14 Ocak 2015 Son Güncelleme:   1 Ocak 1970