Recep Tayyip Erdoğan T.C Cumhurbaşkanı

(28 Şubat-16 Mart) Aynı tarihlerde Türk Lirası olarak da gelişmekte olan ülkelerin hepsinden daha iyi bir direnç gösterdik.

20 Mart 2020 tarihinde Çankaya Köşkü 'nde söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Büyüme

Koronavirüs Krizi Türk Lirasını Nasıl Etkiledi?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan; 18 Mart 2020 tarihinde Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı’nda dünya piyasalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türk Lirası’nın durumuna da değinen Erdoğan, 28 Şubat ile 16 Mart tarihleri arasında Türk Lirası’nın gelişmekte olan ülkelerin hepsinden daha iyi bir direnç gösterdiğini iddia etti. 

Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Ocak 2020’de yeni tip bir koronavirüsten kaynaklandığı anlaşılan COVID-19, dünya çapında yalnızca bir sağlık krizi yaratmadı ancak yeni bir finansal krizi de beraberinde getirdi. Salgının özellikle Avrupa’da hızla yayılmasının ardından tüm dünya piyasalarında büyük dalgalanmalar görülüyor.

Gelişmekte Olan Ülkelerin Para Birimleri Koronavirüs Krizinden Nasıl Etkilendi?

IMF gibi uluslararası ekonomi örgütlerinin çalışmalarında “gelişmekte olan ülkeler” başlığında 100’ü aşkın ülkeye rastlıyoruz. Erdoğan’ın iddiasını inceleyebilmek için bu başlıkta yer alan Hindistan, Rusya, Meksika, Arjantin, Brezilya, Bolivya ve Arjantin gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini değerlendirmeye aldık. 

Bloomberght.com‘da doların diğer para birimleri karşısındaki değerine ulaşabiliyoruz. Türk Lirası’na ve söz konusu altı ülkenin para birimlerine bakıldığında, 28 Şubat-16 Mart 2020 tarihleri arasında dolar karşısındaki en iyi performansı, Bolivya Bolivyanosu’nun gösterdiği fark ediliyor. Grafikte de görülebileceği üzere, doların karşısında en az değer kaybederek değişime uğrayan diğer para birimleri ise Arjantin Pesosu ve Hindistan Rupisi.

(28 Şubat-16 Mart) Aynı tarihlerde Türk Lirası olarak da gelişmekte olan ülkelerin hepsinden daha iyi bir direnç gösterdik. 1

Tabloda yer alan yedi para birimi için de değişim yüzdesinin 0’ın üzerinde olması, değer kaybına; 0’ın altında olması ise değer kazancına işaret ediyor. Bu bağlamda para birimlerinin değişimi, pozitif yönde yüzdesel olarak ne kadar yüksek olursa söz konusu para birimi o kadar çok değer kaybetmiş demek.

Öte yandan, 28 Şubat-16 Mart döneminde incelediğimiz para birimleri içinde dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi Meksika Pesosu oldu. Meksika Pesosunda değer kaybı, 16 Mart günü %16,5’e ulaştı. Bununla birlikte, 16 Mart günü Brezilya Reali’nin değer kaybı %11,8’i, Rus Rublesinin değer kaybı ise %11,5’i buldu. Türk Lirasının dolar karşısındaki kaybı ise 16 Mart günü %3,6 idi. 

Bloomberg’den aldığımız veriler ışığında Türkiye’nin de içinde yer aldığı yedi gelişmekte olan ülkeyi 28 Şubat gününü baz alarak incelediğimizde, Türk Lirası’nın Meksika Pesosu, Rus Rublesi ve Brezilya Reali’nden daha iyi bir performans sergilediği ancak Bolivya Bolivyanosu, Arjantin Pesosu ve Hindistan Rupisinin bu süreçte liraya nazaran daha az değer kaybettiği görülüyor. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın belirttiği gibi Türk Lirasının, gelişmekte olan ülkelerin hepsinden daha iyi bir direnç gösterdiğini söylemek mümkün değil.

Sonuç olarak;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İddiasında Kısmen Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   20 Mart 2020