Nihat Zeybekci AK Parti Ekonomi Bakanı

2015'te, yüzde 3.8'lik son çeyrekteki büyümemizle beraber, dünyanın en hızlı büyüyen yedinci ülkesiyiz.

22 Ekim 2015 tarihinde Denizli 'de söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Büyüme

Ekonomik Büyümede Kaçıncıyız?

1 Kasım seçimlerine sayılı günler kala siyasetçilerimiz ekonomik veriler ile ilgili konuşmaya devam ediyor. Konunun bir numaralı ismi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, seçim bölgesi olan Denizli’de Türkiye’nin ekonomik durumunun iyiliğinden bahsetti. Yaptığı konuşmada ekonomik verilerin en popüleri olan büyümeye de değinen Zeybekci, Türkiye’nin 2015 ikinci çeyrek büyümesi ile dünyada en hızlı büyüyen 7. ülke olduğunu iddia etti.

Büyüme Potansiyelleri Önemli

Büyüme konusu bizim de Doğruluk Payı olarak en sık ele aldığımız konu. Daha önce de bu gibi iddialara benzer bir sürü demeci incelemiş ve doğru verileri sunmuştuk. Bu kez de iddiayı incelemeden önce söylememiz gerekiyor ki, büyüme verilerini sadece yüzdeler ile okumak pek verimli değildir. Örneğin gelişmiş ekonomilerin büyüme yüzdeleri görece daha azdır çünkü büyüme potansiyelleri geniş olmaz, zaten büyüktürler. Ya da ekonomisi gerçekten çok dar olan bir ülke, belli yıllarda anormal yüksek büyüme oranlarına ulaşabilir çünkü büyüme potansiyeli geniştir.

Nihat Zeybekci’nin iddiası net bir biçimde Türkiye’nin 2015 ikinci çeyrek büyüme oranı olan %3,8 ile, dünyada 7. sırada bulunduğunu söylüyor. Oysaki ülkelerin 2015 ikinci çeyrek büyüme performanslarını incelediğimizde, Türkiye’nin 7. değil, 36. sırada yer aldığını görüyoruz.

2015'te, yüzde 3.8'lik son çeyrekteki büyümemizle beraber, dünyanın en hızlı büyüyen yedinci ülkesiyiz. 1

Tabloda Türkiye’den daha fazla büyümeye sahip 25 ülke görüyorsunuz. Buraya normalde 35 ülkenin hepsi de eklenebilir ancak Nijer, Namibya, Benin gibi bazı ülkeleri çıkartma sebebimiz, bu ekonomilerin görece daha dengesiz ve dalgalı büyüme oranlarına sahip olmaları ve kıyas konusunda daha elverişsiz durumda olmalarıdır. Ancak Nihat Zeybekci’nin iddiası tüm dünyayı içerdiğinden, tabloda yer almayan 10 ülke de analiz sonucumuzda değerlendirme dahilinde tutulmuştur.

Peki OECD’de Durum Ne?

İddia ile direkt bağı bulunmasa da, ek bilgi olarak Türkiye’nin %3,8’lik büyümesi ile 34 ülkeden oluşan OECD ülkeleri arasında İzlanda (%6,7), İrlanda (%5,6) ve Çek Cumhuriyeti (%4,6)’nin ardından 4. sırada olduğunu ve “Kırılgan 5’li” olarak nitelendirilen Hindistan (%7), Endonezya (%4,7), Güney Afrika (%1,2), Brezilya (%-2,6) ve Türkiye’den oluşan ülkeler arasında da Hindistan ve Endonezya’nın ardından geldiğini belirtebiliriz.

Sonuç olarak Türkiye, 2015 ikinci çeyrek büyümesi olan %3,8 ile dünyada 36. sırada gelmektedir.

Dolayısıyla Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, Türkiye’nin mevcut büyümesi ile dünyada 7. sırada bulunduğu iddiasında doğruluk payı yoktur.

Sonuç olarak;

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin İddiasında Doğruluk Payı Yoktur.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   22 Ekim 2015 Son Güncelleme:   23 Ekim 2015