Türkiye demiryolu ağ yoğunluğu, Avrupa ortalamasının altındadır.
Demiryolu Ağ Yoğunluğumuz Ne Durumda?
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 2019 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. 5 Kasım’da gerçekleşen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçe görüşmelerinde komisyon üyesi milletvekilleri de değerlendirmelerde bulundu. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, öne sürülen tüm yatırımlara rağmen Türkiye demiryolu ağ yoğunluğunun, Avrupa ortalamasının altında olduğunu iddia etti.
AB Demiryolu Ağ Yoğunluğu Değeri 47,9
Demiryolu ağı yoğunluğu basitçe, bir ülkedeki demir yolu ağının ülke yüzölçümüne bölünmesiyle bulunur. Bu analizde birçok ülkenin demiryolu ağı yapısıyla ilgili güvenilir bir veri tabanı sağlayan Dünya Demiryolları Organizasyonu (UIC) verilerinden faydalandık. 1922 yılında kurulan UIC, üye ülkelerin yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan demiryolu ağ uzunlukları, taşınan yolcu ve yük miktarı, demiryolu personel ve araç sayısı alanlarında yıllık bültenler yayınlıyor.
UIC sitesinde yayınlanan en güncel verilere göre, 2017 sonu itibariyle AB genelinde işlevsel olan demiryolu ağı uzunluğunun toplamı 207.268 kilometreydi. AB üye ülkelerinin yüzölçümü toplamının 4.331 km2 olduğu kabul edilirse, AB genelinde demiryolu ağ yoğunluğu ortalaması 47,9 oluyor.
Türkiye Ağ Yoğunluğu Ortalaması Tüm AB Ülkelerinden Daha Düşük Seviyede
Türkiye’de 2017 yıl sonu itibariyle 10.207 kilometre uzunluğunda çalışır vaziyette demiryolu ağı mevcut. Yaklaşık 785 bin km2’lik yüzölçümüne sahip Türkiye’nin demiryolu ağ yoğunluğu değeri 13 olarak hesaplanıyor. Bu değer ile Türkiye, AB’de en düşük ağ yoğunluğuna sahip Yunanistan’ın (17) gerisinde kalıyor. AB’de km2 başına en çok demiryolu düşen ülkelerin başında ise Çekya, Belçika ve Lüksemburg geliyor.
Türkiye’nin demiryolu ağı yoğunluğu sadece AB ortalamasının altında değil, aynı zamanda AB’nin en düşüğü.