Musa Çam CHP İzmir Milletvekili

Şu anda Türkiye'de toplam 18 bireysel emeklilik şirketi var. Bunlardan 14'ü yabancı…

10 Ağustos 2016 tarihinde TBMM 'de söylendi.
Okuma Süresi    2 Dakika
Konu : Sosyal Politikalar
Koray
KORAY KAPLICA
Yayın Tarihi: 10 Ağustos 2016 Son Güncelleme: 16 Ağustos 2016

Türkiye'deki Bireysel Emeklilik Şirketleri

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, 410 sıra sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde partisi adına söz alarak, özellikle 1980’li yıllardan sonra sosyal güvenlik birikimlerinin sermaye için bir kar alanı haline geldiğini belirtti. İlk uygulamaların Şili’de başladığını söyleyen Çam, neoliberal politikalar uygulayan diğer ülkelerin de Şili örneğini takip ettiğini emeklilik fonlarının piyasada bir oyuncak haline geldiğini vurguladı. Türkiye’de faaliyet gösteren 18 bireysel emeklilik şirketinin 14’ünün yabancı olduğunu iddia eden Çam, bu şirketlere yatırılan paraların diğer örneklerdeki gibi yok olacağını öne sürdü.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde, yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel bir emeklilik sistemidir. Bu sistem, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayabilmektedir.

Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre Türkiye’de bireysel emeklilik hizmeti veren 18 farklı şirket vardır.

Şu anda Türkiye'de toplam 18 bireysel emeklilik şirketi var. Bunlardan 14'ü yabancı… 1

Bu şirketlerden, Anadolu Hayat Emeklilik, Asya Emeklilik, ERGO, Fibaemeklilik, Halk Emeklilik, Vakıf Emeklilik ve Ziraat Emeklilik’in en büyük hissedar şirketleri Türk firmalarıdır. Avivasa Emeklilik şirketinin %40’lık iki eşit payı Hacı Ömer Sabancı Holding ve İngiltere merkezli Aviva International Holding sahipliğindedir. Diğer kalan 10 şirketin en büyük hissedarları ise uluslararası firmalardır.

Genel değerlendirmede, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın iddiasında abartma öğesi olsa da, Türkiye’de faaliyet gösteren bireysel emeklilik şirketlerinin çoğunluğunun yabancı sermayeli olduğunu dikkate aldığımızda iddiada kısmen doğruluk payı vardır.

Sonuç olarak;

İzmir Milletvekili Musa Çam'ın İddiasında Kısmen Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   10 Ağustos 2016 Son Güncelleme:   16 Ağustos 2016