2015 yılında, BES (bireysel emeklilik sistemi), ortalamada reel olarak yüzde 7'ye yakın zarar etmiştir.
BES Genel Ortalamada Zarar mı Ediyor?
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, 410 sıra sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde partisi adına söz alarak, Türkiye’de bireysel emeklilik sisteminin beklentileri karşılayamadığını ve büyük sermaye gruplarını emeklilik fonlarına çekemediğini vurguladı. Yeni yasada bireysel emekliliğin zorunlu hale getirilmesi yönündeki çabaların amacının fonlardaki havuzu büyütmek olduğunu söyleyen Çam, emeklilik fonlarının performanslarının çok zayıf olduğunu ve 2015’te ortalamada reel olarak %7’ye yakın zarar ettiğini vurguladı.
Emeklilik yatırım fonu, emeklilik şirketi tarafından emeklilik sözleşmesi çerçevesinde alınan ve katılımcılar adına bireysel emeklilik hesaplarında izlenen katkıların, riskin dağıtılması ve inançlı mülkiyet esaslarına göre işletilmesi amacıyla oluşturulan malvarlığıdır.
Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, 18 emeklilik şirketinin emeklilik için gelen birikimleri değerlendirdiği 54 adet yatırım fonu bulunmaktadır. Sistemde 2015 sonu itibariyle 6 milyon kişinin birikimleri değerlendirilmektedir. 2015 yılı sonu itibariyle 54 fonun ortalama reel getiri oranı ise -%6,62’dir. Değerlendirme yapılırken 54 fonun çeşitli yatırım araçlarıyla risk düzeylerinin farklılaştığı dikkate alınmalıdır. Reel getiri açısından %20 üstünde kazandıran “Allianz Yaşam ve Emeklilik Unilever Büyüme Amaçlı Grup Esnek EFY” ön plana çıkarken, “ERGO Emeklilik” %20’den fazla kaybettirdi.
Genel değerlendirmede, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın iddiasında doğruluk payı vardır.