Meral Akşener İYİ Parti Genel Başkanı

Çin’in, İsrail’in ihracatının üçte birini, yüksek teknolojili ürünler oluştururken, bizim ihracatımızda, yüksek teknolojili ürünlerin oranı yüzde beş bile değil

14 Ocak 2020 tarihinde İYİ Parti Genel Kurulu 'da söylendi.
Okuma Süresi    4 Dakika
Konu : Büyüme

Türkiye, Çin ve İsrail’de Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 14 Ocak 2020’de partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Açıklamasında, Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünleri ihracatı hakkında; “Çin’in, İsrail’in ihracatının üçte birini, yüksek teknolojili ürünler oluştururken, bizim ihracatımızda, yüksek teknolojili ürünlerin oranı yüzde beş bile değil.” iddiasında bulundu.

Meral Akşener’in iddiasını incelerken, Dünya Bankası’nın kamuoyu ile paylaşmış olduğu verileri inceledik. Çin, İsrail ve Türkiye’nin yıllar içerisindeki yüksek teknolojili ürün ihracatı ile birlikte bu değerlerin toplam imalat sanayi içindeki oranlarını araştırdık. Ayrıca Dünya Bankası’nın yayınladığı küresel veriler dışında, TÜİK’in açıklamış olduğu yıllık dış ticaret istatistiklerine de içeriğimizde yer verdik.

Dünya Bankası'na Göre İhracat Oranları

Dünya Bankası tarafından açıklanan verileri incelediğimizde, Çin’in toplam yüksek teknolojili ürün ihracatı İsrail ve Türkiye’nin ihracatından oldukça fazla görünüyor. 2015 yılında yaklaşık 652 milyar $ olarak açıklanan toplam yüksek teknolojili ürün ihracatı, 2016 yılında 594,6 milyar $’a düşse de 2017 yılında tekrardan 654 milyar $’a çıktı. İsrail’in toplam yüksek teknolojili ürün ihracatı da 2015 yılında 13,8 milyar $ iken, 2018 yılında 13 milyar $’a geriledi. Türkiye’nin toplam yüksek teknolojili ürün ihracatı ise 2017 yılında 3,5 milyar $ iken 2018 yılında 3,1 milyar $’a düştü.

Çin’in, İsrail’in ihracatının üçte birini, yüksek teknolojili ürünler oluştururken, bizim ihracatımızda, yüksek teknolojili ürünlerin oranı yüzde beş bile değil 1

Dünya Bankası’nın yayınladığı verileri oransal olarak incelediğimizde ise, Çin’de yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat sanayi ürünleri ihracatı içerisindeki payının son 10 yılda sadece 2014 yılında %30’un altına düştüğünü görüyoruz, bu oran 2017’de %30,9’a çıkmış durumda fakat Çin’in 2018 verilerine henüz ulaşılamıyor. Bunun yanında İsrail’de de bu oran 2015 yılından 2018 yılına kadar %22’nin üzerinde seyretmekte. Türkiye’nin Dünya Bankası’nda yer alan yüksek teknoloji ihracat oranı ise yıllardan bu yana %3’ün altında.

Çin’in, İsrail’in ihracatının üçte birini, yüksek teknolojili ürünler oluştururken, bizim ihracatımızda, yüksek teknolojili ürünlerin oranı yüzde beş bile değil 2

Peki TÜİK’te Durum Nasıl?

TÜİK’in her yılın aralık ayında yayınladığı “Dış Ticaret İstatistikleri” başlıklı haber bültenlerini incelediğimizde ise toplam yüksek teknoloji ihracatının ve bunun imalat sanayi ürünleri içindeki payının Dünya Bankası verilerine göre az da olsa farklı açıklandığını görüyoruz. TÜİK’e göre, 2015 yılında 4,9 milyar $ olan yüksek teknoloji ürün ihracatı 2018’de 5,6 milyar $’a yükseldi. 2019 yılının Ocak-Kasım ayları arasında ise 5,3 milyar $’lık yüksek teknolojili ürün ihracatı yapıldı. 

TÜİK’in açıkladığı yüksek teknolojili ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatına oranına baktığımızda ise bu oranın yıllar içerisinde çok da değiştiğini söyleyemeyiz. 2015 yılında %3,7 olan bu oranın 2018 yılında %3,5’e düştüğünü görüyoruz. Ayrıca en son açıklanan veriler olan Ocak-Kasım 2019 arasında da bu oran %3,6.

Çin’in, İsrail’in ihracatının üçte birini, yüksek teknolojili ürünler oluştururken, bizim ihracatımızda, yüksek teknolojili ürünlerin oranı yüzde beş bile değil 3

Sonuç olarak, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in iddiasında bulunduğu gibi Çin’in yüksek teknolojili ürün ihracatı imalat sanayi ürünü ihracatının yaklaşık üçte biri oranında, İsrail’in oranı ise %22,8 seviyesinde. Türkiye’nin yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat sanayi ürünleri ihracatına oranı ise hem Dünya Bankası hem TÜİK verilerine göre %5’in altında.

Sonuç olarak;

Genel Başkanı Meral Akşener'in İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   16 Ocak 2020