457 milyar dolar borç aldılar. 70 milyar dolar özelleştirme yaptılar.
Dış Borç ve Özelleştirmelere Yakından Bakış
Seçim çalışmaları nedeniyle Yalova’da halka seslenen İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener, AK Parti iktidarlarının bu zamana kadar 457 milyar dolar borç aldığını ve 70 milyar dolar özelleştirme yaptığını iddia etti.
Dış Borç/GSYH Oranı 2002 Seviyesine Geldi. Borcun Büyük Kısmı Özel Sektöre Ait
Kamu, özel sektör ve Merkez Bankası’nın kısa ve uzun vadeli brüt borç stokları Türkiye’nin toplam dış borcunu oluşturuyor. Hazine Müsteşarlığı verileri, brüt dış borç stoğunun 2003’ten bu yana 130 milyar dolar seviyesinden 453 milyar dolara kadar çıktığını gösteriyor. Toplam borcun GSYH’ye oranı açısından bakıldığında da %53’lük bir oranla bu alanda 2003 seviyesine gelindiğini görüyoruz.
Fakat 2003’ten bu yana borç sahipliğinin dağılımında önemli bir değişme olmuş. 2003 yılındaki brüt dış borcun %50’si kamu sektörüne, %33’ü özel sektöre aitken, 2017’deki toplam borçlanmanın %70’inden özel sektör ve %29’undan kamu sorumlu. Bu durumda Akşener’in demecindeki borçlanma mesuliyetini AK Parti iktidarına dayandıran ifadenin abartılı olduğu sonucuna varıyoruz. Bugün için dış borç yükünün büyük kısmı özel sektörün omuzlarında.
Özelleştirmelerin %90’a yakını AK Parti Döneminde Yapıldı
Akşener’in iddiasının özelleştirmelerle ilgili ikinci kısmı da doğruya yakın gözüküyor. Türkiye’de 1986-2003 yılları arasında yapılan özelleştirmelerin toplam tutarı 8,2 milyar dolar seviyesindeyken sonraki 14 yıllık dönemde yapılan özelleştirmelerin tutarı 60 milyar doları aşıyor.
Hem Özelleştirme İdaresi hem de Hazine Müsteşarlığı verileri İYİ Parti Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener’in demecini belirli ölçüde destekliyor. Ancak brüt dış borç stokunun önemli kısmı kamu harcamalarından değil, özel sektörden kaynaklanıyor.