Erdoğan'ın Gazze hassasiyeti lafta. Gazze'ye yardım için düzenlenen uluslararası toplantıda 30 ülke var, Türkiye yok.
Türkiye Gazze'ye Yardım Konusunda Samimi Mi?
CHP İstanbul milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, 15 Ekim 2014 tarihinde, twitter hesabında yaptığı açıklamada Gazze’ye yardım için düzenlenen uluslararası toplantıda Türkiye’nin olmadığını ve Erdoğan’ın Gazze hassasiyetinin lafta kaldığını iddia etmiştir.
Bu iddiayı diğer CHP milletvekilleri Haluk Eyidoğan ve Faruk Loğoğlu da diğer mecralarda dile getirdiler. CHP’li milletvekillerinin odaklandığı nokta Türkiye’nin bu konferansa çağrılmadığı ve diplomatik izolasyona uğradığı yönündeydi. Hamzaçebi’nin iddiası da Türkiye’nin Gazze politikasınının samimiyetini sorgulama amacı taşıyordu. Milletvekillerinin iddialarındaki niyetlerini sorgulamadan iddialarının çekirdeğini oluşturan Gazze için düzenlenen yardım konferansına biraz büyüteçle bakmaya çalışalım.
Öncelikle bu konferansın ayrıca bir internet sitesi ya da resmi ve birincil kaynaktan bir bilgisi yer almadığı için ikincil kaynaklar ve uluslararası basın kuruluşlarında hakkında çıkan haberleri analize kaynak olarak kullandık.
Uluslararası Gazze Konferansı 12 Ekim’de Kahire’de gerçekleşti. Konferanstaki konuşmalara yaklaşık 50 ülke katıldı. Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas’ın Gazze’nin yeniden inşası için 4 milyar dolarlık yardıma ihtiyaç olduğunu belirttiği açıklamasından sonra kapanış konuşmasını yapan Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende gün içinde toplanan yardımın 5,4 milyar dolar olduğunu duyurdu. Gazze’nin yeniden inşası için Katar 1 milyar dolar; Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye 200 milyon dolar; AB 568 milyon dolar ve ABD 212 milyon dolar katkıda bulundu. ABD, AB ve diğer birçok ülke konferansta dışişleri bakanı düzeyinde temsil edilirken Türkiye düşük seviyede bir temsilci ile temsil edildi.
Konferansla ilgili güvenilir basın kaynaklarından derlenen doğruluğa yakın bilgiler bu şekilde. Türkiye’nin temsil seviyesini düşük tutmasını Mısır ile olan diplomatik gerginliğe bağlamak oldukça mümkün gözüküyor. Bir temsilcinin varlığından Türkiye’nin bu konferansa davet edildiği sonucunu çıkarabiliriz. Türkiye ayrıca 200 milyon dolar yardım yaparak Hamzaçebi’nin ifade ettiği Gazze hassasiyetine paralel bir davranışta bulunmuş gibi gözüküyor. En azından uluslararası basın kaynaklarına yansıyan haberler bu şekilde bir yorumu mümkün hale getiriyor.
Bu bilgileri dikkate aldığımızda, Türkiye Gazze’ye yardım için yapılan toplantıya düşük seviyede temsilciyle olsa bile katılmış ve Gazze’nin yeniden yapılanması için yardım yapmıştır.
CHP İstanbul milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi’nin iddiasında doğruluk payı yoktur.