Jülide Sarıeroğlu AK Parti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Son 10 yılda 7 milyon 303 bin istihdam artışı sağlandı. Bunun 3 milyon 226 binini kadınlar oluşturdu. Bu istihdam artışı ve iş gücü artışıyla da OECD ve AB ülkeleri arasında lider konuma gelmişiz.

24 Mayıs 2018 tarihinde Ankara 'da söylendi.
Okuma Süresi    2 Dakika
Konu : Büyüme

Son 10 Yıldaki İstihdam Artışında OECD Lideri miyiz?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 24 Mayıs tarihinde Ankara’da hükümetin istihdam politikalarına ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu. Sarıeroğlu konuşmasında, son 10 yılda 7 milyon 303 bin istihdam artışı sağlandığını, bunun 3 milyon 226 binini kadınların oluşturduğunu ve istihdam artışı ve iş gücü artışının Türkiye’yi OECD ve AB ülkeleri arasında lider konumuna getireceğini iddia etti.

İş Gücüne Katılım Ne Durumda?

Yıllık verileri inceleyebilmek için 2017’yi son yıl olarak alıp, 2007 verileri ile karşılaştırıyoruz. TÜİK’in sağladığı verilere göre, Türkiye’nin hem iş gücüne toplam katılım hem de kadınların iş gücüne katılımında 2007 ila 2017 yılları arasında yaşanan artışlar şöyle:

Son 10 yılda 7 milyon 303 bin istihdam artışı sağlandı. Bunun 3 milyon 226 binini kadınlar oluşturdu. Bu istihdam artışı ve iş gücü artışıyla da OECD ve AB ülkeleri arasında lider konuma gelmişiz. 1

Yine aynı yıl aralığındaki verileri incelemek için Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün sağladığı istatistiklere başvurduğumuzda bu süre aralığında OECD ülkeleri ile AB ülkeleri arasında iş gücüne katılımdaki en çok artışın Türkiye’de gerçekleştiği görülüyor.

İstihdam Artışında Lider Türkiye mi?

İddianın ikinci kısmı istihdam rakamlarına referans vermekte. Yine TÜİK’ten aldığımız verileri kullanarak istihdam istatistiklerini incelediğimizde aşağıdaki tablo ile karşılaşıyoruz:

Son 10 yılda 7 milyon 303 bin istihdam artışı sağlandı. Bunun 3 milyon 226 binini kadınlar oluşturdu. Bu istihdam artışı ve iş gücü artışıyla da OECD ve AB ülkeleri arasında lider konuma gelmişiz. 2

Aynı dönem içinde, OECD ülkeleri ve AB üyesi ülkelerin de içinde olduğu ve ILO tarafından sağlanan veri setini incelediğimizde, OECD üyesi olan Meksika’da toplam istihdam artışı 8 milyon 110 bin olarak gerçekleşmiş durumda. Aynı dönemde Türkiye’deki istihdam artışı ise TÜİK verilerine göre 7 milyon 980 bin.

Benzer bir şekilde kadın istihdamındaki artışı incelediğimizde ise 2007-2017 yılları arasında OECD üyesi olan ABD’de kadın istihdamının 4 milyon 144 bin kadar artış gösterdiği dikkat çekiyor. Bu sayı da Türkiye’deki artışın üzerinde.

Sonuç olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun iddiasında vurguladığı artış miktarları yakalanmış olsa da, hem genel istihdam artışında hem de kadınların istihdam artışında OECD lideri değiliz.

Sonuç olarak;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun İddiasında Kısmen Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   25 Mayıs 2018