İsmail Koncuk STK Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı

2002’de AKP’den önce 15 bin taşeron çalışıyordu devlet kademelerinde. Bugün 661 bin olmuş.

18 Eylül 2014 tarihinde Ankara 'da söylendi.
Okuma Süresi    2 Dakika
Konu : Sosyal Politikalar

AK Parti Döneminde Kamuda Çalışan Taşeron İşçi Sayısı Arttı Mı?

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 18 Eylül 2014 tarihinde, Ankara’da yaptığı açıklamada, 2002’de AK Parti iktidarından önce kamuda 15 bin taşeron işçi çalışırken bugün bu sayının 661 bin olduğunu iddia etmiştir.

Taşeron işçi sayısını içeren kamuya açık bir kaynak bulunmamaktadır. Bu yüzden ilgili meclis soru önergelerine hükümet üyeleri tarafından verilen cevaplara ve bu cevapları derleyen kaynakları referans alarak bu iddiayı analiz edeceğiz.

Öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal’ın soru önergesine verdiği cevapta 2002 yılında 387 bin olan taşeron işçi sayısının 2011 yılı itibariyle 1 milyon 611 bin civarı olduğunu görülmektedir. Bu tarihten sonra taşeron işçi sayısıyla ilgili verilen soru önergelerinin hiç birine doyurucu bir cevap alınamamıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sitesinde yer alan bir bilgi notunda 2011 yılı itibariyle kamuda çalışan 585 bin taşeron işçinin olduğu belirtilmiştir.  

2001 yılında dönemin Devlet Bakanı Recep Önal’ın soru önergesine verdiği yanıtta kamuda çalışan toplam taşeron işçi sayısının 37 bin adet olduğu belirtilmiştir.

Kaynakları birlikte değerlendirdiğimizde, 2011 rakamlarını dikkate alarak şu an için 661 bin kamuda çalışan taşeron işçi olduğuna dair iddia makul gözükmektedir. 2002 öncesi için öne sürülen 15 bin taşeron işçi iddiasında veriler tam uyuşmamaktadır.

 

Bağlam ve amacı dikkate aldığımızda, Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un iddiasında kayda değer ölçüde doğruluk payı vardır. 

Sonuç olarak;

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   18 Eylül 2014 Son Güncelleme:   1 Ocak 1970