Hüseyin Tanrıverdi AK Parti Manisa Milletvekili

1992 yılında Zonguldak Kozlu’da yaşanan maden faciasından sonra dönemin başbakanı, başbakan yardımcısı ve bakanları olay yerine gitmemiştir

22 Mayıs 2014 tarihinde TBMM Genel Kurulu 'nda söylendi.
Okuma Süresi    2 Dakika
Konu : Enerji

Zonguldak Kozlu Maden Faciası

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, 22 Mayıs tarihinde, TBMM Genel Kurulu’nda Soma’da yaşanan maden faciası nedeniyle iki bakan hakkında verilen gensoru önergesi için grubu adına yaptığı konuşmada 1992 yılında Zonguldak Kozlu’da yaşanan maden faciasından sonra dönemin başbakanı, başbakan yardımcısının ve bakanların olay yerine gitmediğini iddia etmiştir.

5 Mart 1992 tarihli TBMM tutanağına göre, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ersin Faralyalı’nın genel kurula yaptığı gündem dışı konuşmasından facianın ertesi günü (4 Mart) dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Başbakan yardımcısı Erdal İnönü, Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna ve Devlet Bakanı Cavit Çağlar ve Ömer Barutçu’nun olay yerine gittiği anlaşılıyor.

Faralyalı’nın konuşmasından ilgili alıntılar:

“Dün Sayın Başbakanımız ve Sayın Başbakan Yardımcımızla birlikte sayın bakanlarımız da olay yerine gitmişlerdir; ben, sabahtan gitmiştim; bir gün önce, hadise duyulur duyulmaz, Devlet Bakanımız Sayın Ömer Barutçu gitmişlerdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız da oradaydı ve yedi sekiz bakanımız da oradaydılar. Sayın Başbakanımızla birlikte dün gördüğümüz olay, gerçekten çok üzüntü verici bir olaydı.”

Bu konuşmanın içerdiği bilgileri Milliyet gazetesinin 5 Mart 1992 tarihinde çıkan nüshasının 13. sayfasındaki haber de doğruluyor. İlgili haber Milliyet gazetesinin kamuya açık arşivinden incelenebilir.

Dolayısıyla Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi’nin bu iddiasında doğruluk payı yoktur.

Sonuç olarak;

Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi'nin İddiasında Doğruluk Payı Yoktur.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   22 Mayıs 2014 Son Güncelleme:   1 Ocak 1970