Faik Öztrak CHP Tekirdağ Milletvekili

Her 100 dolarlık dış borç için ülkelerin kasasında ne kadar döviz rezervi var ona bakmışlar. Türkiye’de 16 dolar. Borcuna göre kasasında en az para olan ülke Türkiye. (Gelişmekte olan piyasa ekonomileri içerisinde)

17 Ekim 2019 tarihinde Basın Açıklaması 'nda söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Büyüme
EMINCAN YÜKSEL
Yayın Tarihi: 17 Ekim 2019 Son Güncelleme: 31 Ekim 2019

Türkiye'nin Toplam Döviz Rezervinin Dış Borcuna Oranı

CHP Tekirdağ Milletvekili ve parti sözcüsü Faik Öztrak 7 Ekim 2019 Pazartesi günü parti genel merkezinde düzenlemiş olduğu basın toplantısında gündeme dair birçok açıklamada bulundu. Konuşmasında gerek yapılan zamlara gerekse de açıklanan enflasyon oranını eleştiren Öztrak, Türkiye’nin her 100 $’lık dış borcu karşılığında sadece 16 $’lık rezerve sahip olduğunu ve Türkiye’nin de yükselen piyasa ekonomileri arasında dış borcuna göre rezervlerinde en az para bulunan ülke olduğunu iddia etti.

Türkiye’nin olağan dış borcu ya da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervlerinde bulunan döviz miktarı muhalefet parti milletvekillerinin açıklamalarında sıkça okuyoruz. Faik Öztrak’da yapmış olduğu basın açıklamasındaki iddiası ise Dünya Bankası tarafından 3 Ekim’de yayınlanan Uluslararası Borç İstatistikleri Raporu ve Türkiye’nin gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasındaki yeri hakkında.

Uluslararası Borç İstatistikleri Raporu’nda Dünya Bankası tarafından en çok gelişmekte olan piyasa ekonomilerin Çin, Güney Afrika, Brezilya, Hindistan, Nijerya, Meksika, Rusya ve Türkiye olduğu belirtiliyor. Bu ülkelerin toplam rezervlerinin kendi dış borçlarına oranlarını incelediğimizde ise Çin 2 trilyon $’lık dış borcu ve bu borcun %156’sı kadar sahip olduğu döviz rezervi ile listenin başında yer alıyor. Çin’in ardından %93’lük oranıyla Nijerya 2. Sırada yer alırken, Rusya %84 ile 3. sırada yer alıyor.

Her 100 dolarlık dış borç için ülkelerin kasasında ne kadar döviz rezervi var ona bakmışlar. Türkiye’de 16 dolar. Borcuna göre kasasında en az para olan ülke Türkiye. (Gelişmekte olan piyasa ekonomileri içerisinde) 1

Bunlara paralel olarak Türkiye, raporda belirtilen 445 milyar $’lık borcu ve 72,8 milyar $’lık döviz rezervi ile 2018 yılında gelişmekte olan piyasa ekonomileri olarak belirtilen bu ülkeler arasında 8. sırada yer aldı. Bunlara ek olarak raporda, başka kaynaklarda gelişmekte olan ülke ekonomileri sınıfında yer alan Arjantin, Endonezya, Tayland, Filipinler ve Kolombiya gibi ülkelerin de 2018 yılındaki dış borçları ve sahip oldukları döviz rezervleri yer aldı. Buna göre Arjantin %23, Endonezya %32, Kolombiya %35, Filipinler %90, Tayland ise %118’lik döviz rezervinin dış borcuna oranı ile listede Türkiye’nin üzerinde yer aldı.

Sonuç olarak Faik Öztrak’ın da iddia ettiği gibi Türkiye 2018 yılında 100 $’lık dış borcu karşısında kasasında 16,4 $’lık bir döviz rezervi bulunuyordu. 2019 yılındaki en güncel rakamlara göre ise Türkiye’nin brüt dış borcu yaklaşık 447 milyar $ ve TCMB rezervindeki toplam döviz varlıkları ise 74 milyar $ civarında seyrediyor. Yani en güncel rakamlara göre Türkiye’nin toplam döviz rezervinin dış borcuna oranı yaklaşık %16,5.

Sonuç olarak;

Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak'ın İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   17 Ekim 2019 Son Güncelleme:   31 Ekim 2019