Fikri Işık AK Parti Başbakan Yardımcısı

Dünyada 13-14 yaşında askeri eğitim alan fazla ülke yok.

7 Ağustos 2016 tarihinde "Demokrasi ve Şehitler" Mitingi 'nde söylendi.
Okuma Süresi    4 Dakika
Konu : Güvenlik
BENGI CENGIZ
Yayın Tarihi: 7 Ağustos 2016 Son Güncelleme: 10 Ağustos 2016

Dünyada Lise Düzeyinde Askeri Eğitim Veren Ülkeler Hangileri?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan KHK ile orduda ve askeri eğitimde köklü değişiklikler söz konusu oldu. Bu kapsamda kapatılan askeri liselere dair tartışmalar da gündemde yer buldu. Kocaeli’nde düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne katılan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da konuyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Bakan Işık konuşmasında askeri liselerin kapatılmasını savunarak, dünyada 13-14 yaşında askeri eğitim alan fazla ülke olmadığı iddiasını dile getirdi. Bakan Işık’ın sözleri tam olarak şöyle:

“Dünyada 13-14 yaşında askeri eğitim alan fazla ülke yok. Demokratik değerleri benimsemiş, kendi kişisel gelişimini tamamlamış insanların askere alınması ve onun yetiştirilmesi, daha sonra ellerine silah verilmesi, dünyanın gelişmiş demokratik ülkelerinin ortak uygulaması. Biz de bu uygulamaya geçeceğiz.”

Askeri Eğitim Hangi Aşamada Başlıyor?

Osmanlı padişahı II.Mahmut zamanında eğitim sisteminde kendine yer bulan askeri liselerin temel amacı, harp okullarına, yani lisans düzeyinde eğitim veren askeri okullara öğrenci yetiştirmekti. Her ne kadar tüm askeri lise mezunları harp okullarına geçiyor olmasa da söz konusu okullar ordu içinde kariyer yapmak isteyen kişiler için gerekli duraklardan biriydi. Bu okullardaki müfredat örgün öğretimdeki diğer liselerdeki konuları kapsadığı gibi, temel askerlik eğitimini de sağlıyordu.

Dünyada Askeri Eğitimi Lise Düzeyinde Sağlayan Ülkeler

Kapatılmadan önce Türkiye’de lise düzeyinde askeri eğitim sağlayan 4 tane lise vardı: Kuleli Askeri Lisesi, Maltepe Askeri Lisesi, Işıklar Askeri Hava Lisesi ve Heybeliada Deniz Lisesi. Dünyada ise lise düzeyinde de askeri eğitimin mevcut olduğu 9 ülke var: Bangladeş, Fransa, Malezya, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Tayland.

Bangladeş’te 12 tane lise düzeyinde eğitim veren askeri okul var. Bunlardan 3 tanesi ise kız lisesi olarak eğitim veriyor. Fransa’da ise 1 tane benzeri kurum var; burası aynı zamanda harp akademilerine geçmek isteyenler için hazırlık eğitimi de sağlıyor. Malezya’da da Türkiye’dekine benzer bir şekilde orduya subay yetiştirme amacıyla kurulmuş bir lise mevcut. Nijerya’da bulunan 3 tane askeri lisenin 2’si hava kuvvetleri, 1’i de kara kuvvetleri odaklı eğitim veriyor. Pakistan’da ise 13 tane lise düzeyinde eğitim veren kurum var. Portekiz’de bulunan 2 askeri lise de subay yetiştirme amacıyla kurulup, zaman geçtikçe müfredat açısından diğer liselere yaklaşmışlar. Rusya’da Çarlık döneminde oldukça yaygın olan ve ortaokul ve lise düzeyinde eğitim veren askeri hazırlık okulları, Sovyet yönetiminin bitmesinin ardından yeniden açılmış. Birleşik Arap Emirlikleri ve Tayland’da da 1’er adet askeri lise mevcut. Tayland’daki okul daha çok harp akademilerine hazırlık eğitimi veriyor.

Bunların dışında içlerinde ABD ve İngiltere’nin de olduğu bazı ülkelerde askeri tarzda eğitim veren özel liseler de bulunuyor. Ancak bunları subay yetiştirme amacıyla kurulan askeri liselerle karıştırmamak gerekiyor.

Sonuç olarak Bakan Fikri Işık’ın iddiasında doğruluk payı vardır.

Sonuç olarak;

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'ın İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   7 Ağustos 2016 Son Güncelleme:   10 Ağustos 2016