Elif Doğan Türkmen CHP Adana Milletvekili

2014 yılında kadın cinayeti sayısı 281, 2015'in ilk 6.5 ayında ise 160 oldu.

24 Ağustos 2015 tarihinde Adana 'da söylendi.
Okuma Süresi    4 Dakika
Doğruluk
DOĞRULUK PAYI
Yayın Tarihi: 24 Ağustos 2015 Son Güncelleme: 25 Ağustos 2015

Kadın Cinayetleri Hız Kesmiyor

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, TBMM’de kadına yönelik şiddet ve cinayet konularında verdiği soru önergesine erken seçim dolayısıyla yanıt bulamayınca bir basın açıklaması yaptı. Türkmen 2014 yılında kadın cinayeti sayısının 281, 2015'in ilk 6,5 ayında ise 160 olduğunu iddia etti.

Kadın Cinayetleriyle İlgili Resmi Veriler Hala Yetersiz

Türkiye’de işlenen kadın cinayetleri konusunda daha önce yaptığımız analizler vardı. Eski analizlerimizde de belirttiğimiz gibi kadın cinayetleri konusunda resmi bir veri tabanının olmamasından ötürü farklı kaynaklarda birbirinden değişik veriler bulunuyor. Örneğin kadın cinayetleri sayısıyla ilgili TBMM’ye sunulan soru önergelerine verilen cevaplarla, BM raporlarında kullanılan rakamlar farklılık gösterebiliyor. Üstelik soru önergelerinde de, BM istatistiklerinde de kaynak olarak devlet kurumlarının sağladığı bilgiler kullanılmasına rağmen böylesi bir karışıklık yaşanıyor. 2012 yılında Eser Danışoğlu tarafından verilen 7/4513 esas numaralı soru önergesinde, kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri ilgili veri tabanı çalışmalarının akıbeti sorulmuştur. Danışoğlu’na verilen yanıtta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2012 yılı yatırım programında, “Kadına Yönelik Veri Tabanı Projesi” yer aldığı belirtilmektedir. Ancak söz konusu veri tabanıyla ilgili olarak 2012 yılında bir etüt çalışması ve 2013 yılında modelleme çalışmalarının yapılmış olmasına rağmen projenin hala hayata geçirilmediğini görüyoruz.

STK Çalışmaları Kadın Cinayetleriyle İlgili Ne Söylüyor?

Son yıllarda kadın cinayetlerinin artması ve alternatif medya kanallarında daha çok yer bulmasının da etkisiyle, resmi verilerdeki özensizliği bir nebze gidermek amacıyla çeşitli sivil toplum girişimleri kadın cinayetlerini daha yakından takip etmeye başladı. Web siteleri üzerinden amaçlarını kadın cinayetlerini durdurmak ve kadınların şiddetten korunmasını sağlamak olarak tanımlayan  “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği” 2008’den bu yana gerçekleşen ve medyada yer bulan kadın cinayetlerini kullanarak bir veri tabanı oluşturmuş durumda. Platform kadın cinayetlerini derlerken medya taramasının yanı sıra mağdur ailelerinden gelen bilgilendirmelerden de faydalanıyor.

Platformun derlediği verilere göre, 2014’de işlenen kadın cinayetleri sayısı 294 iken 2015’te şu ana kadar işlenen cinayet sayısı ise 178. Elif Doğan Türkmen’in işaret ettiği 2015’in ilk 6 buçuk ayı için olmasa da, ilk 7 ay içinde işlenen kadın cinayetleri sayısı Platform’un verilerine göre 154’ü buluyor.

2014 yılında kadın cinayeti sayısı 281, 2015'in ilk 6.5 ayında ise 160 oldu. 1

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerini karşılaştırabileceğimiz güncel verilere ulaşamadık. BM’nin konuyla ilgili istatistikleri en son 2013 senesini kapsıyorken TBMM’de verilen soru önergelerinde 2014-2015 için kadın cinayetleri sayısıyla ilgili cevaplanmış bir önerge bulamadık.

Sonuç olarak, sadece STK’ların çalışmalında ortaya çıkan verileri dikkate aldığımızda dahi kadın cinayetlerindeki durumun CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen’in iddia ettiğinden daha vahim olduğunu görüyoruz. Bu durumda Türkmen’in iddiasında kayda değer ölçüde doğruluk payı vardır.

Sonuç olarak;

Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen'in İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   24 Ağustos 2015 Son Güncelleme:   25 Ağustos 2015