Devlet Bahçeli MHP Genel Başkanı

Ekonomik göstergeler alarm vermekte, vatandaşımız giderek yoksullaşmaktadır. Türkiye yatırım yoksunudur.

24 Mayıs 2016 tarihinde TBMM 'de söylendi.
Okuma Süresi    4 Dakika
Konu : Büyüme
Doğruluk
DOĞRULUK PAYI
Yayın Tarihi: 24 Mayıs 2016 Son Güncelleme: 26 Mayıs 2016

Türkiye'ye Gelen Yatırımlar Azalıyor mu?

MHP grup toplantısında partililerine hitap eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti politikalarını eleştirdi. MHP’nin başkanlık sistemi konusunda AK Parti’ye destek vermeyeceğini belirten Bahçeli, partisinin desteğinin sadece terörle mücadeleyle sınırlı kalacağını belirtti. Ekonomik gidişatla ilgili endişelerini de dile getiren Bahçeli, Türkiye’de insanların giderek yoksullaştığını ve ülkeye yapılan yatırımların azaldığını iddia etti.

BM İnsani Gelişme Endeksi 2015 Değerlendirmesi Türkiye’nin Hala İyiye Gittiğini Gösteriyor

Devlet Bahçeli’nin Türkiye’de insanların yoksullaşması konusundaki iddiasını geniş bir perspektiften ele almak için BM İnsani Gelişme Endeksi’nden (Human Development Index) faydalandık. İnsani gelişme endeksi bir ülkedeki ortalama yaşam süresi, okullaşma oranı ve GSYİH verilerini birlikte değerlendiriyor ve ülkelere 0 ila 1 arasında bir puan vererek sıralamaya tabi tutuyor. İnsani gelişme endeksinin 2014 değerlendirmesine göre 0,761 puana sahip olan Türkiye 188 ülke arasında 72’nci sırada yer alıyor. Türkiye’nin endekste aldığı puanlar 1990’dan bu yana aşağıdaki tablodaki haliyle değişmiştir. Türkiye İnsani Gelişmişlik Endeksinde 2009’dan 2014’e kadar 16 basamak yükselmeyi başarmıştır.

Diğer taraftan yoksulluk konusunda fikir veren önemli yöntemlerden birisi de Gini kat sayısı yöntemi. Önceki analizlerimizde Gini katsayısının nasıl okunacağını açıklamaya çalışmıştık. Özetle bir ülkenin Gini kat sayısı 0 ila 1 arasında 1’e yaklaştıkça o ülkedeki gelir eşitsizliğinin arttığını, 0’a yaklaştıkça ise daha adil bir gelir dağılımı olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana gelir eşitsizliği konusunda bir miktar iyileşme olduğunu söyleyebiliriz. 2002-2014 arasında Türkiye’nin Gini katsayısı 0,44 puandan 0,39’a gelmiş durumda.

2016’da Uluslararası Yatırımlar Hızla Düşüşe Geçti

Devlet Bahçeli’nin demecinin ikinci kısmını ise Türkiye’ye yapılan uluslararası yatırımların azaldığı iddiası oluşturuyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2016 Ocak-Mart arasında Türkiye’de gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım girişi 2015 yılının aynı dönemine göre %52,6 oranında azalmıştır. 2015’te gerçekleşen yatırım miktarı 4.24 milyar dolarken, 2016’nın ilk üç ayında bu miktar 2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

İşin aslı uluslararası yatırımlardaki bu düşüş yeni bir durum değil. Kaynakları incelediğimiz zaman yatırımların yıllık iniş çıkışlar olmakla birlikte, 2007’de ulaşılan zirvenin altında kaldığını görüyoruz.

Ekonomik göstergeler alarm vermekte, vatandaşımız giderek yoksullaşmaktadır. Türkiye yatırım yoksunudur. 3

Genel bir değerlendirme yapacak olursak BM İnsani Gelişim Endeksi ve Gini katsayısı yöntemlerinin Türkiye’de ciddi bir yoksullaşma yaşanmadığını gösterdiğini söyleyebiliriz. Ancak 2007’de yakaladığı seviyeye dokuz senedir erişemeyen yabancı yatırımların 2016’da çok ciddi bir şekilde azalma eğilimi gösterdiği ortada. Bu durumda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin iddiasında kısmen doğrulu payı vardır.

Sonuç olarak;

Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin İddiasında Kısmen Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   24 Mayıs 2016 Son Güncelleme:   26 Mayıs 2016