2015 yılında gerçekleşen yüzde 4'lük büyüme hızı Hindistan (yüzde 7,3), Çin (yüzde 6,8), Filipinler (yüzde 6,0), Pakistan (yüzde 4,2), Malezya (yüzde 4,7), Endonezya’dan (yüzde 4,7) sonra en yüksek büyüme hızıdır.
Gelişmekte Olan Ülkelerden Daha mı Hızlı Büyüyoruz?
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, geçen yılın büyüme verilerini değerlendirdi. Geçen yılki %4'lük büyümenin, küresel ekonomideki olumsuzluklar, yakın coğrafyadaki jeopolitik sorunlar, iki genel seçim ve terör saldırılarına rağmen başarıldığını belirten Yılmaz, bu büyüme hızının Hindistan, Çin, Filipinler, Pakistan, Malezya ve Endonezya’dan sonra en yüksek büyüme hızı olduğunu iddia etti.
Bakan Yılmaz’ın iddiası 2015 yılı ekonomik büyüme oranına göre Türkiye’nin söz konusu ülkelerden sonra en yüksek büyüme oranına sahip olduğu yönünde. Yılmaz, belli bir ülke kategorisi belirtmiyor; bu nedenle hem tüm dünya ülkelerinin hem de atfedilen ülkelerin başını çektiği gelişmekte olan ülkeler kategorisindeki ülkelerin büyüme rakamlarını dikkate alacağız. Bunun dışında, Yılmaz’ın belirttiği ülkelerin hepsinin 2015 büyüme rakamları kesin ve resmi olarak açıklanmış olmadığına dikkatini çekmek istiyoruz. Bazı ülkelerin IMF tarafından yapılan büyüme tahminleri kullanılmış. Bu nedenle, analizde resmi olarak açıklanmış büyüme rakamlarının yanı sıra IMF tahminleri de dikkate alınmıştır.
Tabloda Bakan Yılmaz’ın belirttiği ülkelerin haricinde bu sene %7,8’lik büyüme oranıyla dikkati çeken İrlanda’nın büyüme tahmini ve gerçekleşmeleri bulunuyor. Yılmaz’ın iddiasını içeren yazılı açıklamasında İrlanda’nın büyüme rakamı da anıldığı için iddiadaki kastın dünya sıralaması olmayabileceği ortaya çıkıyor. Bu nedenle Türkiye’nin de içinde bulunduğu IMF kategorisi olan, “gelişmekte olan ülkeler” grubunun sıralamasına da göz atıyoruz.
Tabloda 2015 IMF büyüme tahminlerine göre ilk 11 ülke bulunuyor. Bu ülkelerin hepsi gelişmekte olan ülkeler grubunda yer alıyorlar. Türkmenistan %6,7’lik büyüme gerçekleşmesiyle Bakan Yılmaz’ın iddiasını geçersiz kılıyor. Türkiye 2015 için gerçekleştirdiği %4’lük büyüme rakamıyla ne dünya ülkeleri sıralamasında ne de gelişmekte olan ülkeler sıralamasında söz konusu 6 ülkeden sonra 7. olarak yer almıyor. IMF, 2015 yılı için çoğunluğu gelişmekte olan ülkeler olmak üzere 58 ülkede büyüme rakamını %4 ve üstünde tahmin etmişti. Tahminlerin önemli kısmının tutmaması durumunda bile Bakan Yılmaz’ın iddiasının gerçekleşmesi çok zor bir durumdur.
Genel değerlendirmede, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın iddiasında doğruluk payı yoktur.