Geçen yıl gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerine bakıldığında yabancı sayısı son 8 yılın en düşük seviyesinde oldu. Yerli ve yabancı yatırımcı işlem hacmi de Türkiye potansiyelinin çok altına indi.
Sermaye Piyasasında İşlem Hacmi Geriliyor mu?
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bir kez daha üç aylığına uzatılan OHAL uygulamasının Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediği mesajını verdi. Budak, geçen yıl gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerinde yabancı şirket sayısının son 8 yılın en düşük seviyesinde olduğunu iddia etti. Budak ayrıca, yerli ve yabancı yatırımcı işlem hacminin de Türkiye potansiyelinin çok altına indiğini öne sürdü.
Büyümek İsteyen Şirketler İçin Önemli Bir Seçenek: Birleşme ve Satın Almalar
Birleşme ve satın alma işlemleri şirketlerin genellikle genişleme ve pazar paylarını arttırmak için tercih ettikleri bir yöntem. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bu yöntem Türkiye için de yeni değil. Birleşme ve satın alma işlemleri konusunda şirketlere danışmanlık hizmeti sağlayan Deloitte, Türkiye'de 2017'de gerçekleşen işlemlerle ilgili bir rapor yayınladı. Rapor 2008'den bu yana gerçekleşen işlem sayısı ve hacmiyle ilgili detaylı bilgiler içeriyor.
2016'ya Göre Toparlanma Var
Deloitte raporu 2016 yılında birleşme ve satın alma işlem sayısı ve hacminin dip seviyeye düştüğünü ancak 2017'de bir toparlanma olduğunu belirtiyor. Ancak 2017'deki bu toparlanmanın esas kaynağı Türk şirketler arasındaki işlemler oldu. İşlem yapan yabancı şirket sayısı ise 2017'de azaldı. Ancak bu az sayıdaki yabancı şirketin işlem hacimleri büyüdü.
Budak’ın demecini hatırlayalım; iddia, birleşme ve satın alma işlemlerinde bulunan yabancı şirket sayısının son 8 yılın en düşük seviyesine indiğini öne sürüyordu. Son on yılda Türkiye’de birleşme ve satın alma işleminde bulunan en düşük yabancı şirket sayısı 46 şirket ile 2009’da gerçekleşmişti. 2017’de ise 70 yabancı şirket ile en düşük ikinci performans gerçekleşmiş oldu. Çetin Osman Budak işlem hacmi açısından da 2017’de Türkiye potansiyelinin çok altına inildiğini iddia etmişti. 2012’de 22 milyar dolara kadar çıkan işlem hacmi, 2017’de 10,3 milyar dolarda kaldı. 2016’ya göre bir iyileşme olmakla birlikte son on yılın en kötü üçüncüsü olan bu performans gerçekten de Türkiye potansiyelinin altında gözüküyor.