G-20 ülkeleri içinde Ulusal Varlık Fonu olmayan tek ülke Türkiye’dir.
Ulusal Varlık Fonu Olmayan Tek G-20 Ülkesi Türkiye mi?
Hafta başında TBMM’de görüşmeleri sonlanan Türkiye Varlık Fonu’nun kurulması meselesi, önümüzdeki yıllarda Türkiye ekonomisinde yaşanacak gelişmeleri etkileyecek bir düzenleme. Konunun tartışıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda iktidar ve muhalefet milletvekilleri fonun kurulup kurulmaması yönünde zıt görüşlerini dile getirdiler. AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk de varlık fonunu savunurken, Türkiye hariç bütün G-20 ülkelerinde varlık fonu sisteminin uygulandığını iddia etti.
Hangi G-20 Ülkelerinde Var?
Ulusal varlık fonları, ülkelerin cari işlem fazlası olarak biriktirdikleri para rezervlerini yine devlet kontrolündeki yatırımları gerçekleştirmek için kullandıkları alternatif kaynaklardır. Ağırlıklı olarak petrol ya da doğal gaz ihracatçısı ülkelere elde ettikleri gelirlerle ekonomik aktivitelerini çeşitlendirme olanağı sunan bu sistemle ilgili en önemli soru işareti, kimi örneklerde söz konusu cari işlem fazlasının ne şekilde oluştuğu ve bu kaynağın ne şekilde değerlendirildiği konusunda şeffaf denetleme araçlarının yetersiz kaldığı yönündedir. Ülkemiz için henüz çok yeni olan bu kavramla ilgili daha fazla bilgi edinebileceğiniz ve diğer kaynaklar için bağlantılar bulabileceğiniz Doğruluk Payı bültenine buradan ulaşabilirsiniz.
Cemal Öztürk’ün iddiasına dönecek olursak, G-20 üyelerinin üçte birinden fazlasında ulusal varlık fonu uygulaması olmadığını görüyoruz. Bağımsız Varlık Fonları Enstitüsü’nün veri tabanına göre, Avrupa Komisyonu dışarıda tutulduğunda, 19 G-20 üyesi arasından Türkiye de dahil olmak üzere 7’sinde varlık fonu sistemi şu an için uygulanmıyor. Varlık fonu uygulaması olmayan G-20 ülkeleri; Almanya, Arjantin, Güney Afrika, Hindistan, İngiltere, Japonya ve Türkiye.
Bu durumda AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün iddiasında doğruluk payı yoktur.