Koalisyon dönemlerinin hiçbirinde rakamlar düzgün değildir.
Koalisyon Dönemleri Ölü Dönemler mi?
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Burhan Kuzu, Yeni Şafak gazetesine verdiği röportajda koalisyon hükümetlerinin hepsinde ekonomiden, insan haklarına göstergelerin kötü olduğunu iddia ederek koalisyonların arzu edilen bir yönetim biçimi olmadığını vurguladı. Kuzu’nun demeci şu şekilde:
“Koalisyonlarda biz çok süründük. Koalisyon dönemlerinin hiç birinde rakamlar düzgün değildir. Ekonomiden, insan haklarına kadar hepsi kötüdür. Koalisyonlar genelde uzun soluklu olmamıştır, olsa da iyi sonuç alınamamıştır. Mesela bizim hükümeti devraldığımız Ecevit hükümeti bayağı uzun sürmüştü, üç buçuk yıl kadar. Ama ortada koca bir sıfır, kaos vardı. 99 depreminde BM fonundan gelen paralarla memurların maaşları ödenmişti. Ecevit Hollanda'ya gitmiş bir kuruş para alamamış havaalanında hüngür hüngür ağlamıştı. Kalkınma hızları hep eksilerdeydi. Zaten bir bahane aranıyordu 2001 kriziyle patladı gitti.”
7 Haziran Sonrası Koalisyon Tartışmaları
7 Haziran seçimlerinden sonra hiçbir siyasi partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamaması, uzun yıllardan sonra tekrar koalisyonun siyasi tartışmaya dâhil olması sonucunu çıkardı. Doğruluk Payı da koalisyon ve tek parti hükümetlerini karşılaştırdığı infografikle bu tartışmaya katkı vermişti.
Seçilmiş ekonomik göstergelerde hükümet performansları değerlendirildiğinde, Kuzu’nun koalisyon hükümetleri ile ilgili iddiasında geçerlilik yoktur. 1950’den bu yana kurulan hükümetlerin ekonomik büyüme rakamlarına göre, tek parti hükümetlerinin büyüme ortalaması %5,3 iken koalisyon hükümetlerinin ortalaması %4,7’dir. Fakat son 27 yılda kurulan hükümetler arasında yıllık ortalama büyüme performansının en yüksek olduğu hükümet, Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi’nin koalisyon yaptığı 54. hükümettir.
Yine aynı dönemde işsizlik rakamları da koalisyon hükümetleri döneminde daha düşük seviyelerdedir. Kuzu’nun 57. hükümet ile ilgili yaptığı kalkınma hızı iddiası da abartı içermektedir. 57. hükümetin ortalama büyüme rakamı %1’dir. 57. hükümet döneminde Türkiye ekonomisi 1999 ve 2001’de küçülürken, 2000 ve 2002 yıllarında büyüme göstermiştir. Kısacası, kalkınma hızlarının sürekli ekside olduğu bir iktidar dönemi olmamıştır.
Genel değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Burhan Kuzu’nun iddiasında verilerle desteklenmeyen ciddi bir genelleme içerdiğinden doğruluk payı yoktur.