Ülkemiz bugün ... rekor düzeyde büyüyen ekonomisi ... ile dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini almıştır.
Rekor Bir Ekonomik Büyüme Oranımız mı Var?
AK Parti TBMM Grup Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuştu. Türkiye’nin ekonomik büyüme ve kalkınmasına dikkat çekmek isteyen Yıldırım, “Ülkemiz bugün gelişmiş demokrasisi, rekor düzeyde büyüyen ekonomisi, aktif dış politikasıyla dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini almıştır.” ifadelerini kullanarak, ekonomik büyümenin rekor düzeyde gerçekleştiğini iddia etti. Bu ifadenin Türkiye’nin geçmiş büyümelerine oranla mı yoksa dünyadaki diğer ülkelerin büyümelerine oranla mı söylendiği net değil. Bu nedenle her iki durumu da gözden geçirmenin iyi olacağını düşündük.
TÜİK’in verilerine göre 2016 yılına ilişkin yıllık büyüme %2,9 oranında oldu. 2017 ilk çeyrek ekonomik büyümesi de beklentileri aştı. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5 oranında büyüme kaydetti. Ancak geçtiğimiz senelerdeki çeyreklik ve yıllık büyüme raporları incelendiğinde Başbakan’ın iddiasındaki rekor vurgusunun aksine daha yüksek oranda büyümelerin yaşandığı görülüyor.
TÜİK raporundaki verilere bakıldığında, Türkiye’nin 1923-2016 yılları arasında yıllık ortalama büyümesi %4,8 olarak ölçülüyor. AK Parti iktidarları ile geçen 2002-2016 yılları arasındaki yıllık ortalama büyümenin de %4,7 olduğu yine aynı listeden görülebiliyor. 2017’nin ilk çeyrek büyümesinin de %5 olması, ortalama büyümenin devam ettirildiğini, rekor düzeyde bir büyümenin ise söz konusu olmadığını gösteriyor.
Dünya Sıralamasında da Rekor Yok
Dünyadaki ekonomiler arasındaki yerimizi görmek amaçlı da bir kontrol yaptığımızda, 2017 yılında güncel büyümeler içinde Türkiye’nin en önlerde gelmediği görülüyor.
Trading Economics’in yayınladığı verilere göre, 2017 yılı ilk çeyrek ekonomik büyüme hızı kıyaslandığında da Türkiye’nin üzerinde büyüme hızına sahip birçok ülkenin olduğu, hatta görece daha stabil ekonomiye sahip ülkelerin dahi bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye kıyasla daha çok büyüme kaydettiği görülmekte. Türkiye, güncel büyüme oranı olan %5 ile G-20 ülkeleri arasında 4. OECD ülkeleri arasında da 6. sırada yer alıyor.
Bu verilerle varılabilecek sonuç, Türkiye’nin ekonomik büyüme oranının, genel tarihsel eğilimi doğrultusunda olduğudur. Türkiye’nin tarihsel ortalama ekonomik büyüme hızını saptıracak rekor bir büyüme, 2011 yılından beri gerçekleşmemiştir. Bu sebeple Başbakan Binali Yıldırım’ın iddiasında doğruluk payı bulunmamaktadır.