Türkiye havacılıkta dünyada 11., Avrupa’da 5. sıraya yükseldi. THY Avrupa’nın 2. büyük şirketi haline geldi.
Türkiye'nin Havacılık Sektörü Karnesi
Çanakkale’de havalimanı açılışına katılan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye havacılık sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Türkiye’nin havacılıkta dünyada 11’inci, Avrupa’da 5’inci sıraya yükseldiğini ve THY’nin Avrupa’nın 2’inci büyük şirketi haline geldiğini iddia etti.
Başbakan Yıldırım’ın açıklamaları aslında yeterince doğrudan ve anlaşılır değil. Sivil havacılık konusunda ülkeleri karşılaştırmanın birçok yolu var. Öncelikle ayrım havalimanları ve havayolu şirketleri arasında yapılabilir. Sonrasında bu iki kategori altında yolcu sayısı, uçuş sayısı, filo büyüklüğü, gelir, aktif varlıkların büyüklüğü ya da karlılık gibi birçok değişkene bakılarak bir kıyaslama yapılabilir. Biz de Yıldırım’ın ifadesindeki belirsizliği göz önüne alarak Türkiye’nin yolcu trafiği açısından en yoğun havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı ve Türkiye’nin en çok yolcu taşıyan havayolu şirketi THY’yi farklı kategorilerde inceledik.
İstanbul Atatürk Havalimanı En Çok Yolcu Trafiği Sıralamasında 14. Sırada
İncelemeye havalimanları kategorisi ile başlayalım. Uluslararası Havalimanları Konseyi, havalimanlarını yolcu ve yük taşıma trafiğine göre sıralayan bir çalışma yapıyor. 2016 yılı için, İstanbul Atatürk Havalimanı’nın birçok kategoride ilk 20’de olduğu görülüyor. 2016’da toplam 60 milyon yolcunun iniş veya kalkış yaptığı Atatürk Havalimanı, dünyada en yoğun yolcu trafiğinin olduğu 14. havalimanı oldu. En yoğun trafiğin yaşandığı havalimanı ise 104 milyon yolcuyu ağırlayan Atlanta Havalimanıydı (ABD). Avrupa çapında ise en çok yolcu ağırlayan havalimanı 75,6 milyonla Londra Heathrow Havalimanı olurken, Atatürk Havalimanı 5. sırada yer aldı.
THY, Satış Gelirlerinde Dünyada 17., Avrupa’da 3.
Özel olarak THY’ye baktığımızda da farklı alanlarda dünya ve Avrupa sırlamalarında üst basamaklarda olduğu görülüyor. THY 62,8 milyon yolcuyla 2016’da Avrupa çapında en çok yolcu taşıyan 6. havayolu şirketi oldu. Bu kategoride dünya sıralamasında ise 9. sırada yer aldı. Forbes’un halka açık şirketler sıralamasında THY satış gelirleri kategorisinde dünyada 17’inci sırada yer alıyor. 2016 yılını 15 milyon dolar zararla kapatan THY, Forbes’in dikkate aldığı kamuya açık 24 havayolu şirketi arasında karlılık kategorisinde son sırada yer alıyor.
Yolcu Memnuniyetinde Durum
Türkiye sivil havacılık sektörüne bir de yolcuların gözünden bakıldığında THY’nin durumu Atatürk Havalimanı’ndan iyi görünüyor. Skytrax Dünya Havacılık Ödülleri, havacılık sektörünün Oscarları olarak takdim ediliyor. 1999’dan bu yana her yıl yolcuların doldurduğu memnuniyet anketleriyle kazananın belirlendiği liste için 2017 yılında 19,8 milyon bireysel anket doldurulmuş. THY bugüne kadar listede ilk 10 içerisinde yer almayı başarmıştı. 2015 yılında dördüncü sıraya kadar yükselen şirket, 2017 yılında 12. sırada kendisine yer buldu. Çalışma, şirketleri bulundukları coğrafi bölgeye göre de sıralıyor. THY 2017 yılında, dahil olduğu Güney Avrupa bölgesinde birinci sırada yer alıyordu.
Diğer taraftan
İstanbul Atatürk Havalimanı, yolcular tarafından seçilen en iyi havalimanları
kategorisinde en son 2015’te ilk 100’e girebilmişti. Atatürk Havalimanı,
2015’te 71, 2014’te 40, 2013’te 32, 2012’de 57 ve 2011’de 54’üncü sıradaydı.