Son 10 yılda kadın istihdam artışında bütün AB üyelerinin oluşturduğu istihdamın üzerine çıktık. Hem sayı hem oran olarak onları geride bıraktık.
Kadın İstihdamı Artışında Zirvede miyiz?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Ankara'da düzenlediği Kadınlar Günü etkinliğinde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de son 10 yılda gerçekleşen kadın istihdamındaki artışın hem rakamsal hem de oransal olarak bütün AB üyelerinin üzerinde olduğunu iddia etti.
Türkiye'de Kadın İstihdam Oranı AB Ortalamasının Yarısı Kadar!
AB ülkeleri ve Türkiye'de son 10 yılda yaşanan kadın istihdam oranı verilerini Eurostat kaynağından inceledik. Eurostat'ın hesaplama yöntemi 20-64 yaş aralığındaki çalışan kadın nüfusunun, ülkede bu yaş aralığındaki toplam kadın nüfusuna bölünmesine dayanıyor.
Kaynağa göre 2016 yılında kadın istihdamında AB ortalaması %65,3 iken, Türkiye'de oran, AB ortalamasının neredeyse yarısı kadar; %33,2 seviyesindeydi. AB genelinde kadın istihdamının en düşük olduğu ülke %46,8 ile Yunanistan oldu. Yunanistan'da 2009 ekonomik krizi öncesinde kadın istihdam oranı %52,9'a kadar çıkmıştı. Bu oranlar Türkiye için pek de övünülecek bir durum olmadığını, aksine kadınlar aleyhine iş hayatında önemli bir eşitsizliğin devam ettiğini ortaya koyuyor.
AB Ülkeleri ile Mukayese Edildiğinde Türkiye Oransal Olarak Kadın İstihdamını En Çok Arttıran Ülke Değil
Buna rağmen Başbakan Yıldırım'ın iddiada öne sürdüğü gibi Türkiye'nin son 10 yılda oransal olarak en çok ilerleme kaydeden ülke olup olmadığına baktığımız zaman da durumun öyle olmadığını görüyoruz. Malta, Macaristan ve Polonya gibi AB'nin görece yeni üyeleri 2006-2016 yılları arasında kadın istihdam oranını Türkiye'ye benzer oranda arttırmış. Bu dönemde Türkiye'de kadın istihdam oranı %24'den %33,2'ye 9,2 puanlık bir artış gerçekleştirilirken, bahsi geçen üç AB ülkesindeki ortalama artış oranı %11,9 olmuş.