Binali Yıldırım AK Parti İzmir Milletvekili

Bugün Amerika’da bile hızlı tren yok. İngiltere'de yok ama Türkiye’de hızlı tren hayali hükümetimiz döneminde gerçeğe dönüştü.

25 Şubat 2016 tarihinde Yozgat 'ta söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Batuhan
BATUHAN ERSUN
Yayın Tarihi: 25 Şubat 2016 Son Güncelleme: 29 Şubat 2016

İngiltere ve ABD'de Hızlı Tren Yok mu Gerçekten?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 25 Şubat günü Yozgat’ta Yüksek Hızlı Tren (YHT) tünelinin açılışında konuştu. Yaptığı konuşmada AK Parti iktidarları boyunca demiryollarına yapılan yatırımlardan bahseden Yıldırım, özellikle Hızlı Tren konusunda Türkiye’nin gelişmişliğini vurgulamak için “Bugün Amerika’da bile hızlı tren yok. İngiltere'de yok ama Türkiye’de hızlı tren hayali hükümetimiz döneminde gerçeğe dönüştü.” ifadesini kullandı.

Hızlı Tren Nedir?

Genel tanımıyla Hızlı Tren, eğer eski tip raylar üzerinde gidiyorsa saatte 200km hızı aşanlara, yeni döşenmiş raylarda gidiyorsa ise saatte 250km hızı aşan trenlere verilen bir isim. YHT yapımına Türkiye’de 2003 yılında başlandı. İlk sefer ise 2009 yılında Ankara-Eskişehir arasında gerçekleştirildi. Ancak bugün Ankara-Eskişehir arası hattı hızlı tren olarak tanımlamak mümkünse de, Eskişehir-İstanbul arası hala bu tanıma girmiyor. Dünyada ise Hızlı Tren adıyla bilinen bu trenler özellikle Uzak Doğu’da ve Avrupa kıtasında sıklıkla görülen bir sistem olarak biliniyor.

Bugün Amerika’da bile hızlı tren yok. İngiltere'de yok ama Türkiye’de hızlı tren hayali hükümetimiz döneminde gerçeğe dönüştü. 1

Bakan Binali Yıldırım’ın iddiasına gelecek olursak ise, aslında Hızlı Tren uygulamaları günümüzde hem İngiltere, hem de ABD topraklarında mevcut. İngiltere’de Londra’yı Kıta Avrupa’sına bağlayan ve direkt olarak Manş Tünelinden ilerleyen Eurostar hattı bulunuyor. Bu hat İngiltere’deki yolculuğunda zaman zaman 300km/saat hıza kadar ulaşabiliyor. Bunun yanı sıra Birleşik Krallık içindeki diğer konvansiyonel demiryolu hatlarında ilerleyen trenler de zaman zaman 200km/saat hıza ulaşabiliyorlar. Bu hız da genel tanımlama itibariyle onları Hızlı Tren kategorisine sokuyor.

Bugün Amerika’da bile hızlı tren yok. İngiltere'de yok ama Türkiye’de hızlı tren hayali hükümetimiz döneminde gerçeğe dönüştü. 2

ABD örneği ise İngiltere kadar gelişmiş durumda değil. Özellikle eyaletler ve şehirler arası mesafelerin çok büyük olması ve oldukça gelişmiş bir hava taşımacılığı sisteminin bulunduğu ABD’de daha çok hava yolu tercih ediliyor. Hızlı Tren sistemi ise şu an bir yerde görülüyor. Acela Express adı verilen bu hat 2000 yılından beri serviste, Boston ile Washington DC arası yol alıyor ve saatte 240km hıza ulaştığı anlar oluyor. Bu hattın dışında da yapımı süren ve önümüzdeki yıllarda açılacak yeni hızlı tren hatları bulunuyor.

Türkiye YHT ağlarını genişletmeyi sürdürse de, bu konuda Avrupa ile kendimizi kıyaslamamızın pek bir karşılığı bulunmuyor.

Genel değerlendirme sonucu, hem ABD hem de İngiltere’de Hızlı Tren servislerinin bulunmasından ötürü Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın iddiasında doğruluk payı yok.

Sonuç olarak;

İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın İddiasında Doğruluk Payı Yoktur.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   25 Şubat 2016 Son Güncelleme:   29 Şubat 2016