Alman Federal Meclisi'nin çoğunluğunun alınan karar (soykırım tasarısı) sırasında mecliste bulunmamasını da önemsiyoruz.
Soykırım Kararında Alman Meclisinin Çoğunluğu Eksik miydi?
Almanya Federal Meclisi (Bundestag), "1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlığını taşıyan ve 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteleyen tasarıyı 2 Haziran 2016’da kabul etmişti. Türkiye kamuoyunda da oldukça hararetli bir şekilde tartışılan bu tasarıyı geçtiğimiz haftalarda değerlendiren Binali Yıldırım, “Bu oylama çok saçma bir oylama. Olmayan, 1915'te 1. Dünya Savaşı şartlarında yaşanmış, her ülkede yaşanan sıradan olaylardan biri.” diyerek kararı yorumlarken, Alman Federal Meclisi'nin çoğunluğunun alınan karar sırasında mecliste bulunmadığını iddia etti.
Almanya Parlementosu
Almanya’nın yasama organı olan Almanya Federal Meclisi’nde (Bundestag) 18. dönemde 631 milletvekili bulunmaktadır. Bu çalışmamızı hazırlarken Bundestag ile iletişime geçtiğimizde, 2 Haziran 2016’da oylanan tasarıda işaretle oylama yapıldığını, oylamada ‘önemli çoğunluk’ un sağlandığını ve 1 çekimser 1 red oyuna karşı çoğunluk karşısında önerinin kabul edildiğini paylaşmışlardır. Anayasaya göre (§ 45,1) oylamada üyelerin yarısından fazlasının bulunması şartı olduğundan, mecliste oylama sırasında en az 316 kişi bulunduğunu çıkarıyoruz. Oylamada yalnızca Şansölye Merkel, Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier’in bulunmadığı da ayrıca belirtilmiştir.
Tüm bu bilgiler ışığında, Binali Yıldırım’ın Bundestag’ın çoğunluğunun oylama sırasında orada bulunmadığı iddiasında doğruluk payı yoktur.