2002'de vatandaşlar 6 kilo et yiyormuş, şu anda 15 kilo yiyor.
Kırmızı Et Tüketimimiz 15 Yılda Nasıl Değişti?
Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de et tüketim alışkanlıklarına değindi. Son yıllarda et ithalatında yaşanan artış ve canlı hayvan sayısındaki eksikliğe vurgu yapan Bakan Pakdemirli, Türkiye’de 2002 yılında kişi başına düşen kırmızı et tüketim miktarının 6 kilo olduğunu, bugün bu miktarın 15 kiloya çıktığını iddia etti.
Küçükbaş Hayvan Eti Tüketimi 2002’den Beri Azaldı
İddiayı OECD ve TÜİK verilerinden faydalanarak inceledik. Kırmızı et tüketimi ile ilgili hesaplama yapılırken verili yıl içinde mezbahalarda kesilen hayvan sayısına göre ortalama ağırlık hesaplanıyor. Bu hesap yapılırken kesilen hayvanın kemik ve derisi gibi, gıda amacıyla tüketilmeyen kısımların ağırlığı da dikkate alınıyor. OECD toplam kütle içindeki tüketilebilir et miktarını hesaplamak için büyükbaş hayvanlarda toplam ağırlığın %70’ini, küçükbaş hayvanlarda ise %88’ini tüketilen et miktarı olarak değerlendiriyor. Bu hesaba göre 2002’den bu yana Türkiye’de tüketilen kırmızı et miktarı grafikteki gibi değişmiş.
TÜİK ve OECD Verilerinde Farklılık Var
Grafikte kullanılan OECD verilerine göre, yıllar içinde küçükbaş hayvan eti tüketiminde az miktarda azalma gerçekleşirken, büyükbaş hayvan eti tüketimi iki kattan fazla artış göstermiş. Toplam kırmızı et tüketim miktarı ise 2002 yılında kişi başı 8, kilogram seviyesinden, 2017’de 12,4 kilograma yükselmiş. Yani son 15 yılda artış miktarı %55 olarak gerçekleşmiş.
TÜİK verilerine gelince, kurumun resmi sitesinden 2002 yılına ait verilere ulaşılamıyor. 2017 için ulaşılabilen veri ise kişi başına düşen et tüketimi yerine, ülkede üretilen toplam kırmızı et miktarını 1 milyon 126 bin ton olarak belirtilmiş. 2017’de Türkiye nüfusunu 80,8 milyon kişi olarak kabul edersek kişi başına düşen kırmızı et tüketim miktarı 13,9 kilogram oluyor.
Sonuç olarak OECD verileri 2002 yılında kişi başına tüketilen et miktarının iddia edilenden %33 daha fazla, 2017’deki miktarın ise iddia edilenden %21 oranında daha az olduğunu gösteriyor. Kısıtlı TÜİK verilerinden çıkan sonuç ise, 2017 yılındaki tüketim miktarının iddiadakine yakın olduğu yönünde.