Bekir Bozdağ AK Parti Başbakan Yardımcısı

Bir Türk genci(nin)… eşi, çocukları, annesi ve babasının(Almanya'ya yerleşmek için) Almanca sınavına girmesi ve başarılı olması şart.

31 Temmuz 2016 tarihinde Twit 'te söylendi.
Okuma Süresi    5 Dakika
Konu : Güvenlik
BENGI CENGIZ
Yayın Tarihi: 31 Temmuz 2016 Son Güncelleme: 5 Ağustos 2016

Almanya'da Aile Birleşmesinde Dil Şartı Aranıyor

Geçtiğimiz günlerde Almanya’da düzenlenen darbe karşıtı gösteriye telekonferansla bağlanmak isteyen Cumhurbaşkanı’nın isteğinin Almanya tarafından reddedilmesi karşısında hükümet yetkililerinin sert açıklamaları söz konusu oldu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Twitter üzerinden yaptığı açıklamada aşağıdaki iddiaları dile getirdi:

Almanya, Almanya’daki Türklere eğitim, istihdam hak ve hürriyetler konularında bile ciddi ayrımcılıklar ve haksızlıklar yaptı, hala da yapıyor. Örneğin, bir Türk genci Türkiye’den biriyle evlendiği veya Türkiye’deki evladını ya da anne babasını Almanya’ya yanına götürmek istediği takdirde eşi, çocukları, annesi ve babasının Almanca sınavına girmesi ve başarılı olması şarttır.”

Almanya’da Entegrasyon ve Aile Birleşmesi

Almanya’ya turist olarak gitmek isteyenlerin Almanca bilme yükümlüğü yok. Ancak Bakan Bozdağ’ın sözlerinde işaret ettiği durum turist vizesinin dışındaki uygulamalara ilişkin.

Almanya’daki aile birleşmesi kanunu, Alman vatandaşlarının veya Almanya’da ikamet etmekte olan (ve çalışma izni olan) kişilerin AB üyesi olmayan ülkelerdeki yakınlarını (anne, baba, eş, çocuk) yerleşmek üzere yanlarına getirmelerini düzenliyor. Ayrıca başvuruyu gerçekleştirmeden önce yanına gidilecek kişinin yaşadığı yerin yeterince geniş ve uygun olması ve yanına gelecek kişilere bakacak maddi imkanlara sahip olması gerekiyor.

Aile birleşimi için ayrı bir vizeye başvurulması gerekiyor. Bu vizeye başvuru için gereken şartlardan biri de temel düzeyde Almanca bilgisi. Bu da vize başvurusu öncesi bir dil testinden geçmeyi gerektiriyor. Söz konusu dil testinde en az 200-300 kelime Almanca bilinip bilinmediği araştırılıyor.

Dil Şartı Hangi Durumlarda Aranmıyor?

Almanya’nın dil şartı aramadığı durumlar da mevcut. Aile bireylerinde dil testinin aranmaması için yanına gelinecek kişinin aşağıdaki şartlardan en az birini sağlaması gerekiyor:

  • AB Mavi Kartı olarak adlandırılan karta sahip olmak. Bu karta sahip olmak için yüksekokul mezunu veya benzer yeterliliklere sahip olmak, hali hazırda uzman olduğu alanda çalışmak gerekiyor. Bu kişilerin eşlerinden Almanca bilgisine dair kanıt istenmiyor. AB Mavi Kartı sahibinin eşi de çalışma iznine sahip oluyor.
  • Almanya’da yüksek kalifikasyonlara sahip bir kişi olarak çalışmak, araştırmacı veya kendi işvereni olmak. Bu kişiler söz konusu aile birleşmesi vizesi öncesinde evli olmaları şartıyla eşlerini Almanca bilgisi kanıtlamaksızın ülkeye getirebiliyorlar.
  • Söz konusu aile yakınının entegrasyon konusunda bir problem yaşamayacağını kanıtlamak, örneğin eşin yüksek eğitim almış olması.
  • 18 yaşından küçük Alman vatandaşları, babalarını dil şartı aranmadan yanlarına getirtebilir.
  • Avustralya, İsrail, Japonya, Kanada, Güney Kore, Yeni Zelanda veya ABD vatandaşı olmak.

Ek bilgi olarak, Almanya’nın koyduğu bu dil şartına ilişkin çeşitli hukuki kararların da verildiğini belirtmemiz gerekir. Örneğin, 10 Temmuz 2014’te Avrupa Adalet Divanı kendisine yapılan bir başvuruyu değerlendirip, Almanya’nın dil şartı koymasının Almanya ve Türkiye arasındaki konuyla ilgili sözleşmenin “iki ülke vatandaşlarının yerleşim fırsatlarını zorlaştırmama” hükmünü ihlal ettiği yönünde bir karar verdi. Berlin-Brandenburg Yüksek Mahkemesi de Şubat 2015’te söz konusu Avrupa Adalet Divanı kararını haklı buldu. Hatta Alman Parlamentosu Federal Konseyi de Federal Meclis’e bu yönde bir tavsiye vermişti. Ancak Temmuz 2015’te Federal Meclis’te oylanan tavsiye reddedilmiş ve dil testinin tamamen kaldırılması yerine sadece özel durumlarda istenmeyebileceği kararı alındı.

Her ne kadar bu şartın varlığı Almanya’daki Türk asıllı vatandaşların “eğitim, istihdam, hak ve hürriyetlerinin” ihlal edildiği ve bu alanlarda net bir ayrımcılık yapıldığı anlamına gelmese de, dil şartı halen yürürlükte. Dolayısıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın iddiasında doğruluk payı vardır.

Sonuç olarak;

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   31 Temmuz 2016 Son Güncelleme:   5 Ağustos 2016