Ayşe Keşir AK Parti Düzce Milletvekili

Koruyucu aile sayısı geçen yıllar itibariyle yaklaşık 10 kat arttı.

14 Aralık 2016 tarihinde TBMM 'de söylendi.
Okuma Süresi    4 Dakika
Konu : Sosyal Politikalar
Doğruluk
DOĞRULUK PAYI
Yayın Tarihi: 14 Aralık 2016 Son Güncelleme: 16 Aralık 2016

Türkiye'de Koruyucu Aile Olmayan İller Var

TBMM Genel Kurulunda yapılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında söz alan AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir koruyucu aile sayısının son yıllarda 10 kat arttığını iddia etti.

Koruyucu Aile Yanında Kalan Çocuk Sayısı 4.899

Muhtaç durumda olan çocukların yeni bir aile desteğine kavuşması ile ilgili çeşitli uygulamalar mevcut. İlk akla gelen, evlat edinme seçeneğinde biyolojik ailesi ile yaşama olanağından mahsur olan çocukların velayet hakkı yeni ailesine geçmektedir. Koruyu aile uygulamasında ise velayet hakkı devredilmez ve biyolojik ailesinde kalır. Koruyucu aile çocuğun bakım yetiştirme ve eğitim sorumluluğunu devlet ile paylaşır. Koruyucu aile sistemi çocuğun yaş ve eğitim durumuna göre koruyucu aileye aylık 478 TL ila 1.048 TL arasında devlet desteği sağlanmasına olanak sağlar.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, koruyucu aile sayısı ile ilgili güncel istatistikleri sitesinde paylaşıyor. Ancak sitede geçmişe dönük istatistikler olmadığı için TBMM’ye konu ile ilgili sunulan soru önergelerini inceledik. CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven’in 21 Ocak 2014 tarihli soru önergesine verilen yanıtta, 2002-2014 yılları arasında koruyucu aile yanına verilen çocukların cinsiyet ve yaş bilgileri bulunuyor.

Kalabalık Ailelerin Olduğu İllerde Koruyucu Aile Sayısı Çok Az

Bugün için toplam mevcut koruyucu aile sayısı 4.018, koruyucu aile yanında kalan çocuk sayısı ise 4.899’dur. Sadece 2016’da şu ana kadar koruyucu aile statüsü kazanan aile sayısı 638’ken, yıl içinde koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuk sayısı 745’dir. Türkiye’de il bazında en çok koruyucu ailenin olduğu ilk 10 şehir ise tablodaki gibidir. Koruyucu aile sayısının en az olduğu 10 ile baktığımız zaman ise hane halkının büyük olduğu doğu illerinin ağırlıkta olduğunu fark ediyoruz. Gümüşhane ve Hakkari’de 3’er tane koruyucu aile varken, Kars, Ağrı, Şırnak ve Iğdır da 2’şer tane ve Bayburt’ta sadece 1 tane koruyucu aile vardır. Ardahan, Tunceli ve Nevşehir illerinde ise hiç koruyucu aile yoktur.

Koruyucu aile sayısı geçen yıllar itibariyle yaklaşık 10 kat arttı. 1

2002’den bu yana koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuk sayısın incelediğimiz zaman ise 2013 yılında hızlı bir artış göze çarpıyor.

Koruyucu aile sayısı geçen yıllar itibariyle yaklaşık 10 kat arttı. 2

Her ne kadar yıllar içinde koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuk sayısı hakkında bilgiler mevcut olsa da, 2002 yılı için kümülatif sayıya ulaşamıyoruz. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Ayşenur İslam’ın 2015’de verdiği bir demeçte 2002 yılında 800-900 civarında koruyucu aile olduğunu öğreniyoruz. 2016 yılında toplam koruyucu aile sayısının 4.899 olduğunu hesaba katarsak artışın 10 kat değil yaklaşık 6 kat olduğunu söyleyebiliriz.

Bu durumda AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’in iddiasında koruyucu aile sayısındaki büyük artışa işaret etmesi açısından doğruluk payı varken, iddia bariz bir abartıyı da içerdiği için sonuç itibariyle kısmen doğruluk payı vardır diyoruz.

Sonuç olarak;

Düzce Milletvekili Ayşe Keşir'in İddiasında Kısmen Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   14 Aralık 2016 Son Güncelleme:   16 Aralık 2016