Aylin Cesur İYİ Parti Isparta Milletvekili

Türkiye'de son on iki ayda partneri veya eşi tarafından cinsel veya fiziksel şiddet görmüş kadınların oranı yüzde 11. Nijerya’yla aynı durumdayız

30 Kasım 2020 tarihinde TBMM'de söylendi.
Okuma Süresi    4 Dakika
Konu : Sosyal Politikalar
Ceren
CEREN SATIL
Yayın Tarihi: 10 Aralık 2020 Son Güncelleme: 11 Aralık 2020

Türkiye'de Kadın Cinayetleri Oranı Nijerya ile Aynı mı?

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur 30 Kasım 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’de son 12 ayda partneri veya eşi tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddet gören kadınlarının oranının %11 olduğunu ve Nijerya’da bu oranın aynı olduğunu iddia etti.


İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur TBMM’de yapmış olduğu konuşmasında, “Birleşmiş Milletlerin topladığı verilere göre, Türkiye’de son 12 ayda partneri veya eşi tarafından cinsel veya fiziksel şiddet görmüş kadınların oranı %11. Nijerya ile aynı durumdayız. Bu oran, Ukrayna’da %10,2, Paraguay’da %8, Hırvatistan’da %4, Polonya’da %3, İspanya’da ve Slovenya’da %2.” ifadelerini kullandı. Cesur’un bahsettiği kaynak, Birleşmiş Milletler’in 2016 yılında güncelleyip kullanıma sunduğu “Kadına Yönelik Şiddet Küresel Veri Tabanı.”

Kadına Yönelik Şiddet Küresel Veri Tabanı birincil kaynaklar üzerinden verileri topluyor. Eylül 2008’den bu yana tüm ülkelere kadına yönelik şiddet ile ilgili anketler gönderiyor. Aynı zamanda, hükümetler tarafından sağlanan resmi verileri veri tabanına ekliyor. Son 12 ayda partneri tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete uğrayan kadınların ve hayatı boyunca partneri tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranına dair veriler, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı, İstatistik Bölümü tarafından 2015 yılında yayınlanan “The World’s Women 2015: Trends and Statistics” raporundan alınmış. Dünya Kadınları Trend ve İstatistikler raporu her 5 senede bir Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanıyor.

Birleşmiş Milletler ’in Kadına Yönelik Şiddet Veri Tabanı’nı incelediğimizde, Türkiye’de son 12 ayda, kadınların %11’i fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmış. Nijerya ile Türkiye karşılaştırıldığında son 12 ayda fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı aynı.

Öte yandan, Türkiye’de kadınların %38’i hayatları boyunca partneri ya da eşi tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Nijerya ile kıyaslandığında kadınların hayatları boyunca fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalma oranları Türkiye’de daha fazla.

Dünyada Son 12 Ayda Kadınların %18’i Fiziksel ve/veya Cinsel Şiddete Maruz Kaldı

Cesur’un iddiası “The World’s Women 2015: Trends and Statistics” raporunun verilerini alıntılayan BM kaynağıyla uyuşuyor. Fakat referans kaynağının 2020 raporu da yayınlanmış durumda. “The World’s Women 2020: Trends and Statistics” raporunda 2005 ile 2018 yılları arasındaki dönemde 112 ülke için mevcut son verileri yayınlamış. Dünya çapında, 15-49 yaşları arasındaki kadınların %18’nin son 12 ayda fiziksel ve/veya cinsel şiddette maruz kaldığı tahmin ediliyor. Kadınların %14’ü fiziksel şiddete, %6’sı cinsel şiddete maruz kalmış.

Küresel olarak, kadınların %35’i şimdiye kadar partneri ya da partneri olmayan biri tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kaldı. Bu oran cinsel tacizi içermiyor.

COVID-19 salgınında ev içi şiddet nedeniyle yardım hatlarına yapılan çağrılar bazı ülkelerde beş kat artmış durumda. Sosyal izolasyon ve ekonomik güvensizlik dünyanın her yerinde kadınların evlerindeki şiddete karşı savunmasızlığını arttırıyor. Şiddete maruz kalan kadınların%40’ından azı yardım talep ediyor. Mevcut verilere göre, yardım arayan kadınların çoğu aile ve arkadaşlara, çok azı ise polis ve sağlık hizmetleri kurumuna başvuruyor.

Sonuç olarak, İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, TBMM’de yaptığı konuşmasında, Türkiye’de son 12 ayda fiziksel ve/veya cinsel şiddete uğrayan kadınların oranının Nijerya ile aynı olduğunun iddia etmişti. İddia için ana referansın BM tarafından yayınlanan “Kadına Yönelik Şiddet Veri Tabanı” olduğu anlaşılıyor. Bu veri tabanı da verilerini “The World’s Women 2015: Trends and Statistics” başlıklı rapora dayandırıyor. Cesur’un iddiası bu rapordaki verilerle uyum gösteriyor. Fakat bu raporun en günceli 2020 yılına ait. 2020 raporunda göstergeler tam uyuşmasa da oranlar çok farklılaşmamış. Cesur’un iddiasında doğruluk payı var.

Sonuç olarak;

Isparta Milletvekili Aylin Cesur'un İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   10 Aralık 2020 Son Güncelleme:   11 Aralık 2020