Ayhan Sefer Üstün AK Parti Sakarya Milletvekili

Avrupa’nın son 4 yılda aldığı mülteciyi biz bir haftada almışız

7 Ekim 2014 tarihinde Sakarya 'da söylendi.
Okuma Süresi    4 Dakika
Konu : Güvenlik

Türkiye Avrupa'dan Daha Fazla Mülteci Mi Barındırıyor?

AK Parti Sakarya Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu başkanı Ayhan Sefer Üstün, yaptığı açıklamada Suriye’den gelen mültecilerin durumuna dikkat çekerek Türkiye’nin Avrupa ülkelerinden çok daha fazla mülteciyi kabul ettiğini iddia etti. Üstün, iddiasında Türkiye’nin sadece 1 haftada Avrupa ülkelerinin 4 yılda aldığı kadar mülteciyi kabul ettiğini savundu.

Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle Türkiye’ye kaçmak durumunda kalan Suriye vatandaşları Geçici Koruma Rejimi altında kabul edilmektedirler. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na geçici olarak eklenen bir madde ile Suriye vatandaşlarına Türkiye’de geçici koruma sağlanmış ve bunun koordinasyonu hükümet tarafından üstlenilmiştir. Normalde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından üstlenilen mülteci kayıt işlemleri bu geçici kanun maddesi sayesinde hükümet tarafından yürütülmektedir.

AFAD’ın kayıtlarına göre, 10 Ekim 2014 itibariyle Türkiye’de 1,5 milyondan fazla Suriye vatandaşı bulunmaktadır.  Birleşmiş Milletler ‘in Temmuz ayında yayınladığı habere göre Suriye’de savaşın başladığı tarihten bu yana Avrupa ülkelerine sığınma talebinde bulunan Suriyeli sayısı 123,600’dür. Görüleceği üzere bu rakam Üstün’ün iddiasındaki gibi Türkiye’nin 1 hafta içinde kabul ettiği Suriyeli sayısından azdır. Bu açıdan bakıldığında Üstün’ün iddiasında doğruluk payı vardır. Ancak bu rakamlara Irak’tan başvuran kişiler eklendiğinde, AB ülkeleri tarafından kabul edilen mülteci sayısı 216,300 olmaktadır.

Ayrıca, Türkiye’de bulunan Suriyelilerin hukuki statüsü netlik taşımamaktadır. Bu insanlara sığınma hakkı tanınmamış, Geçici Koruma Rejimi kapsamı altına alınmışlardır. Var olan mülteci politikasına göre Türkiye’ye sığınma talebinde bulunan kişiler başvurularını Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne yapmakta ve sığınma talepleri değerlendirilmektedir. Sığınma talebi kabul edilen kişilerin kabul eden ülkelere yerleştirilmeleri BMMYK tarafından organize edilmektedir. Suriyelilerin durumunda kayıt işlemleri hükümet tarafından gerçekleştirildiği için BMMYK bu kişilerin yerleştirilmeleriyle ilgili işlem başlatamamaktadır. Bu duruma, hukuki statüdeki belirsizlik de eklendiğinde Türkiye’deki Suriyelilerin uzun vadedeki konumlarının ne olacağı sorusu ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, Avrupa ülkeleri tarafından sığınmacı olarak kayıt altına alınan Suriyelilerin durumlarının Türkiye’de bulunan Suriyelilere göre daha net olduğu söylenebilir.

Sonuç olarak, Üstün’ün iddiası niceliksel veriler açısından doğrudur ancak iddiasında varmaya çalıştığı sonuç açısından yanıltıcı öğeler içermektedir. Bu sebeple Üstün’ün iddiasında büyük oranda doğruluk payı vardır. 

Sonuç olarak;

Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   7 Ekim 2014 Son Güncelleme:   1 Ocak 1970