Ahmet Kenan Tanrıkulu MHP İzmir Milletvekili

2002 yılı sonunda Türkiye ekonomisi yüzde 6,9 ekonomik büyüme performansıyla devrolmuştu. Şimdi büyüme 3,1.

7 Ekim 2015 tarihinde İzmir 'de söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Büyüme

Büyüme Performansları Karşılaştırılıyor

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, partisinin ekonomi alanındaki vaatlerini İzmir'de açıkladı. Tanrıkulu, 65 yaş üstü aylıkların arttırılmasında kira yardımlarına kadar MHP’nin iktidarında gerçekleştireceği vaatleri sıraladı. Mevcut ekonomik durumu da vurgulayan Tanrıkulu, MHP’nin iktidarda olduğu döneminin son yılı olan 2002’de Türkiye ekonomisinin %6,9 büyümeyle devrolunduğunu fakat şimdiki büyümenin %3,1 olduğunu iddia etti.

2002 yılı sonunda Türkiye ekonomisi yüzde 6,9 ekonomik büyüme performansıyla devrolmuştu. Şimdi büyüme 3,1. 1

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre sabit fiyatlarda büyüme oranı 2002 yılında %6,2’dir. Bir başka deyişle, MHP’nin Demokratik Sol Parti (DSP) ve Anavatan Partisi (ANAP) ile beraber kurduğu koalisyon hükümeti, 2002 Kasım ayında kurulan AK Parti hükümetine ekonomiyi %6,2’lik büyümeyle teslim etmiştir. 2015 yılının ilk 6 ayında da Türkiye ekonomisi %3,1 büyümüştür. İlk değerlendirmede Tanrıkulu’nun 2002 için kullandığı verinin tam doğru olmadığı anlaşılıyor.

Tanrıkulu’nun iddiası değerlendirilirken dikkat edilmesi gereken bir başka boyut da rasgele seçilen iki tarihteki büyüme arasındaki farkın hükümetlerin bu konudaki performanslarını göstermede biraz yetersiz kalması. DSP, MHP ve ANAP tarafından kurulan ve 1999-2002 arası 3,5 yıl süren bir koalisyon hükümetinde, Türkiye ekonomisi yıllık ortalama %1 oranında büyüdü. Bu dönemde 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ekonomi %5,7 küçülmüştü. AK Parti hükümetlerinin 2003 – 2015 arası performansı ise yıllık %4,7 büyüme ortalaması seviyelerindedir. Özetle, eğer iki hükümet arasında ekonomik büyüme karşılaştırılması yapılacaksa yıllık ortalama rakamları da bilmek, iddianın çerçevesini anlamak için önemlidir.

Genel değerlendirmede, MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun iddiasında büyük ölçüde doğruluk payı yoktur.

Sonuç olarak;

İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Yoktur.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   7 Ekim 2015 Son Güncelleme:   9 Ekim 2015