Eski Türkiye olsaydı, bir seçim olsaydı popülist gayelerle bütçe açığı artardı.
Seçim Dönemlerinde Bütçe Açığımız Artıyor Mu?
Başbakan Ahmet Davutoğlu dünkü grup toplantısında eski Türkiye ve yeni Türkiye ayrımını yaparken kesin çizgiler çizdi. Eski Türkiye için bir zaman aralığı vermese de -3 Kasım 2002 öncesi tüm dönemi konuşmasının bazı yerlerinde ima etti- bu dönemde hükümetlerin sık sık değiştiğinden ve politikalarıyla katkı yapmak yerine kendi koltuklarını sağlam tutmak için ellerinden geleni yaptıklarından bahsetti. Bu bağlamda da AK Parti’nin bütçe başarısından bahsederek eski Türkiye’de seçim yaklaştığında bütçe dengesinin bozulduğunu ve bütçe açığının arttığını ve artık böyle bir durum olmadığını iddia etti.
İlk bakışta, Davutoğlu’nun iddiası oldukça akla yatkın ve makul geliyor. İddiayı daha basit hale getirirsek Davutoğlu eski Türkiye’de seçim olan yıllarda bütçe açığının arttığından bahsediyor.
Eski Türkiye’nin betimlediği zaman dilimi üzerinde belli bir anlaşma olmadığından biz zaman dilimleri olarak 1950-2002 ve 1980-2002 ve 2003-2013’ü kullanacağız. Diğer değişkenimiz de bütçe dengesi gerçekleşmesinin GSYİH’e oranı olacak.
Ortalamalar alındığında 1950 – 2002 arası Türkiye’nin bütçe dengesinin GSYİH’ye oranı % 2 civarındadır ve bu zaman aralığında geçirilen 19 genel ve yerel seçim dönemi için bu oran ise yaklaşık % 2,2’dir.
Aynı şekilde, 1980 – 2002 aralığında bütçe ortalama GSYİH’nin % 4,1’i oranında açık verirken seçim dönemlerinde bu oran % 4,2’dir.
Karşılaştırma yaptığımızda ise 2003-2013 arası AK Parti iktidarında ortalama GSYİH’nin % 3,1’i oranında açık verirken bu oran seçim olan yıllarda % 3,6’ya çıkmaktadır.
Oluşturduğumuz data setinde seçim olan yıllar ile bütçe açığı arasında “önemli oranda” bir korelasyona rastlamadık. Bir başka deyişle, bütçe açığının GSYİH’ye oranında yerel ve genel seçim olan yıllarla olmayan yıllar arasında ciddi oranda bir farklılık yoktur. (Ayrıntılı bir grafiğe referanslar kısmından ulaşabilirsiniz.)
Özetle, görünürde seçim dönemlerinde bütçe açığının arttığına dair genelleyici bir iddia için destekleyici bir veri yoktur.
Bu nedenle, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iddiasında doğruluk payı yoktur.