Ahmet Davutoğlu Meclis Dışı Gelecek Partisi Genel Başkanı

2002'den bugüne kadar öğrenci sayısı 1 buçuk milyondan 5 buçuk milyona yükseldi.

20 Ekim 2014 tarihinde Ankara 'da söylendi.
Okuma Süresi    2 Dakika
Konu : Eğitim

Yükseköğretime Kayıt Olanların Sayısı Artıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu katıldığı Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi tanıtım toplantısında 2002’de 1,5 milyon olan (yükseköğretimde kayıtlı) öğrenci sayısının 5,5 milyona yükseldiğini iddia etmiştir.

Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda farklı büyüklüklerde birçok vakıf ve devlet üniversitesi açılmıştır. Bekleneceği üzere bu durum yükseköğretim kurumlarındaki kayıtlı öğrenci sayısında bir artışa neden olmuştur. Davutoğlu’nun iddiasında öne sürdüğü rakamların doğruluğunu kontrol etmek için ÖSYM istatistiklerinden faydalandık.

ÖSYM verilerine göre 2002-2003 döneminde açık öğretim dahil olmak üzere ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora ve tıpta ihtisasa kayıtlı toplam öğrenci sayısı 1 milyon 918 bindi.  ÖSYM’nin açık erişimli istatistikleri arasında 2014’e dair veri bulmamakla birlikte 2012-2013 öğretim yılı için toplam öğrenci sayısı 4 milyon 976 bin olarak belirtilmektedir. 2002-2013 arasındaki öğrenci sayısındaki toplam artışın yaklaşık 3 milyon olduğunu hesaba katarsak, yılda ortalama olarak 300 binlik bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda ortaya çıkan tahmini sayı (4,3 milyon) Davutoğlu’nun iddiasındaki 4,5 milyonun biraz altında kalmaktadır.

 

Sonuç olarak kesin bir sayısal uyum olmamakla birlikte iddiada esas olarak öne çıkarılan öğrenci sayısındaki artış barizdir. Bu durumda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iddiasında kayda değer ölçüde doğruluk payı vardır diyebiliriz. 

Sonuç olarak;

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   20 Ekim 2014 Son Güncelleme:   1 Ocak 1970