Ahmet Kenan Tanrıkulu MHP İzmir Milletvekili

2014 yılı durgunluğun, enflasyonun, işsizliğin ve borçların tırmandığı bir yıl olarak...

5 Kasım 2014 tarihinde Yazılı Tutanakta ' söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Büyüme

2014 Yılındaki Durgunluk Enflasyon İşsizlik ve Borçlara Genel Bakış

MHP İzmir milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada iktidara ekonomi üzerinde eleştiriler getirirken 2014 yılının durgunluğun, enflasyonun, işsizliğin ve borçların tırmandığı bir yıl olarak biteceğini iddia etti.

Tanrıkulu’nun iddiasını geçerliliğini 2014 yılının önemli ekonomik göstergelerine bakarak kontrol ettik. 

  2014 yılı durgunluğun, enflasyonun, işsizliğin ve borçların tırmandığı bir yıl olarak... 1

İlk grafikte gösterilen 2014 yılı için enflasyon ve işsizlik rakamlarının ciddi bir yükseliş eğiliminde olmasa da yılın başındaki seviyelere yakın ya da onun üstünde olduğunu söyleyebiliriz. İşsizlik oranında küçük ölçekte bir azalma olsa da enflasyon oranı yılın başındaki seviyesinden % 1,2 oranında yüksekte seyrediyor.

       2014 yılı durgunluğun, enflasyonun, işsizliğin ve borçların tırmandığı bir yıl olarak... 2 

Son 6 çeyrekteki büyüme rakamlarına bakıldığında ise 2014’ün ikinci çeyreğinde bir düşüş eğilimi göze çarpıyor. OECD’nin Türkiye için büyüme oranı tahmini % 3 olduğunu düşünürsek en iyi ihtimalde bile geçen yılki % 4’lük büyüme oranına ulaşmak zor görünüyor. Durgunluk ihtimali mevcut veriden çıkacak bir sonuç değil.

  2014 yılı durgunluğun, enflasyonun, işsizliğin ve borçların tırmandığı bir yıl olarak... 3

Ülke ekonomisi için tam olarak neyi gösterdiği bir tartışma konusu olsa da özellikle 2011’den sonra Türkiye dış borç stokunun GSYİH’e oranının ciddi oranda arttığını söyleyebiliriz. Grafikten bu oranın % 50’nin üzerine çıktığı yılların Türkiye için kriz yılları olması olası bir tehlike işareti olabilir. Nitekim Tanrıkulu bu artışın yabancı yatırımcıyı tedirgin ettiğini açıklamasında belirtti.

Genel değerlendirmede, MHP İzmir milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun iddiası Türkiye ekonomisi için 2014 yılında bazı olumsuz göstergeleri işaret etse de iddiada abartı öğesinin de rol oynadığı görülmektedir.

Tanrıkulu’nun iddiasında kısmen doğruluk payı vardır.

Sonuç olarak;

İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun İddiasında Kısmen Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   5 Kasım 2014 Son Güncelleme:   1 Ocak 1970