Meral Akşener İYİ Parti Genel Başkanı

1960'tan bu yana işsizlik oranlarında en kötü 10 yıl, AK PARTİ iktidarıyla geçen son 10 yıldır.

25 Aralık 2018 tarihinde TBMM 'de söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Büyüme

İşsizlik Verileri AK Parti Dönemlerinde Zirvede

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Özellikle bütçe görüşmeleri ve ekonomik krize ilişkin açıklamalar yapan Akşener, işsizlik oranlarındaki artışa dikkat çekerek, AK Parti iktidarıyla geçen son 10 yılda 1960’tan bu yana 10 yıllık bir dönemde görülen en yüksek işsizlik oranlarının kaydedildiğini iddia etti.

Geçmiş Dönemlere Nasıl Gidilecek?

İşsizlik oranları dönemsel olarak TÜİK tarafından açıklansa da İşgücü İstatistikleri veri tabanında 1988 yılından önceki dönemlere ait veriler yer almıyor. Bu sebeple söz konusu iddianın doğruluğunun ölçülebilmesi için farklı kaynaklara danışma ihtiyacı da doğdu. Özellikle 1960-1980 arası döneme ilişkin kamuya açık güvenilir ve resmi bir kaynağın ulaşılabilirliğinin bir hayli zor olduğunu da burada belirtmemiz gerekiyor.

2005’e kadar “Devlet İstatistik Enstitüsü” adıyla faaliyet gösteren resmi istatistik kurumunun eski tarihli kaynaklarına erişilemiyor, ya da erişilen kaynaklarda iddianın değerlendirilmesini tamamlayıcı nitelikte yeterli sayılar bulunmuyor. İşgücü istatistiklerinin hesaplanma sıklığı ve yöntemlerinin zaman içerisinde revize edilmiş olmasının da bunda etkisi olabilir. Daha yakın tarihli işsizlik oranlarını Mahfi Eğilmez’in kendi internet sitesinde yer alan 2017 tarihli “İşsizlik Artıyor” başlıklı yazısından ve TÜİK’in İşgücü İstatistikleri veritabanından referansla Veri Kaynağı’nın hazırladığı “İşsizlik Oranı” grafiğinden derledik. Daha eski tarihlere ise çeşitli sosyal bilimler dergilerinde yayımlanmış akademik çalışmaların bulgularından ulaşabildik. Hazırladığınız tablodan 1960’tan günümüze yıllık işsizlik oranlarının ve 10 yıllık ortalamaların nasıl değiştiğini görmek mümkün.

1960'tan bu yana işsizlik oranlarında en kötü 10 yıl, AK PARTİ iktidarıyla geçen son 10 yıldır. 1

Meral Akşener’in iddia ettiği gibi 1960’tan bu yana görülen en yüksek yıllık işsizlik oranlarına AK Parti iktidarıyla geçen son 10 yıl içerisinde ulaşılmış. 2008-2017 yılını kapsayan son 10 senenin ortalama işsizlik oranı yaklaşık %10,8. 1960’tan itibaren her 10 yıl için hesapladığımız ortalama işsizlik oranları ise %10,8’in çok altında kalıyor. Her ne kadar bu yıla ilişkin son olarak %11,4’lük Eylül ayı işsizlik oranı açıklanmış olsa da, 2018 yılını da katarak son 10 yıllık işsizlik oranı ortalamasını hesapladığımızda da durum değişmiyor. Üstelik, AK Parti iktidarının başladığı 2002 yılına kadar yıllık işsizlik oranlarının %10’un altında seyrettiği de görülebiliyor.

Böylelikle, 1960’tan günümüze işsizlik oranlarındaki en kötü 10 yılın Meral Akşener’in söylediği gibi Ak Parti’nin geçtiğimiz son 10 yılı olduğu sonucuna ulaşabiliyoruz. Her ne kadar farklı kaynaklarda eski tarihli verilere dayalı bir bilgi uyuşmazlığı söz konusu olsa da ortalamayı ve genel durumu değiştirmeyeceği göz önünde bulundurulduğunda değerlendirme sonucumuzu da etkilemiyor.

Sonuç olarak;

Genel Başkanı Meral Akşener'in İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   28 Aralık 2018