Veysel Eroğlu AK Parti Orman ve Su İşleri Bakanı

Sulak alanlar azalıyor diye yazıyorsunuz bu doğru değil. Biz 9 milyon hektar olarak aldığımız alanı 30 milyona çıkardık. 3 kat arttırdık. Tabiat parkları 10 misli arttı. Milli parklar da sayısı arttı.

21 Mart 2018 tarihinde Ankara 'da söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Çevre & İklim

Sulak Alanlar Artıyor mu?

21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’deki yeşil alanlara ve su kaynaklarına ilişkin çeşitli veriler sundu. Bakanlığın eylem planları kapsamında ormancılık faaliyetlerine ilişkin yaptıkları çalışmalara değinen Eroğlu, basın mensuplarını sulak alanların azaldığına dair yazı yazdıkları gerekçesiyle eleştirdi. Veysel Eroğlu, sulak alanların toplam 9 milyon hektar alandan 30 milyona yükseldiğini, bunun yanı sıra tabiat ve milli parkların sayısının da arttığını iddia etti.

Sulak alanlar azalıyor diye yazıyorsunuz bu doğru değil. Biz 9 milyon hektar olarak aldığımız alanı 30 milyona çıkardık. 3 kat arttırdık. Tabiat parkları 10 misli arttı. Milli parklar da sayısı arttı. 1

TÜİK’in yıllık olarak açıkladığı “Kültürel Miras” istatistikleri en güncel olarak 2016 yılına ait. 2002-2016 yılları içerisindeki tabiat ve milli park sayısının seyrini incelediğimizde, Bakan Eroğlu’nun iddia ettiğiyle örtüşen bir değişimin yaşanmış olduğu görülüyor. Tabiat parklarının sayısı 2002 yılında 17 iken bu sayı 2016 yılı sonu itibariyle 209’a ulaşmış. Aynı sene, milli parkların sayısı 42, kapladığı alan ise 845.814 hektar olarak kaydedilmiş.

Peki Sulak Alanların Sayısı da İddia Edilen Oranda Artmış mı?

Sulak alanlar, içme, kullanma ve sulama suyu kaynağı olmaları gereği büyük bir öneme sahip. Bu alanlar ayrıca yeraltı sularını besliyor ve taban suyunu dengeleyerek bölgenin su rejimini düzenliyor. Doğa Araştırmaları Derneği’nin 2016 raporuna göre de Türkiye’de 250 civarında sulak alan bulunuyor. Ancak bu alanların büyüklüğü, 30 milyon hektara ulaşmış değil. Raporda, Türkiye’deki sulak alanların yaklaşık 1 milyon 400 bin hektar kapladığının bilgisine yer verilmiş.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı 2015 tarihli sulak alanlar tablosunda da 278 bini “Ulusal öneme sahip sulak” ve 184 bini “ramsar alanı” olmak üzere yaklaşık toplam 462 bin 559 hektar sulak alan görünüyor. Geçmiş yıllarla bir kıyaslama yapılabilmesi için Bakanlığın veri tabanındaki en eski yıl olan 2011 tablosuna baktığımızda, o dönemde toplam sulak alanın yaklaşık 2 milyon hektar olduğu, böylece son 5 yıl içerisinde büyük bir azalma yaşandığı sonucu da ortaya çıkıyor. Yani sulak alanların 9 milyondan 30 milyona çıktığı ve 3 katı bir artışın yaşandığı bir durum hem resmi verilere hem de sivil toplum verilerine göre söz konusu değil.

Sonuç olarak;

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun İddiasında Kısmen Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   30 Mart 2018