Devlet Bahçeli MHP Genel Başkanı

2014 sonunda yardıma muhtaç insan sayımız 30 milyon 500 bine ulaşmıştır.

6 Mayıs 2015 tarihinde Kastamonu 'da söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Sosyal Politikalar
Doğruluk
DOĞRULUK PAYI
Yayın Tarihi: 6 Mayıs 2015 Son Güncelleme: 8 Mayıs 2015

Devlet Bahçeli Haklı mı?

Seçim kampanyası maratonuna meclisteki diğer partilerden daha geç başlayan MHP, hızlı bir çıkış yaparak mitinglerine devam ediyor. Kastamonu’da seçmenlere hitap eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ülkenin ekonomik gidişatıyla ilgili çeşitli iddialarda bulundu. Bahçeli’nin Doğruluk Payı radarına takılan demeci ise, Türkiye’de 30 milyon 500 bin insanın yardıma muhtaç yaşadığı konusundaki iddiası oldu.

Yardıma Muhtaç mı, Yardım Alan mı?

Öncelikli olarak belirtmek gerekir ki, Bahçeli’nin yardıma muhtaç insan ifadesinin herkes için kabul edilebilir kesin bir karşılığı olmayabilir. Örneğin; yardıma muhtaçlık, yoksulluk durumuyla eş tutulduğunda karşılaşacağımız tablo şu şekildedir: TÜİK’in geçtiğimiz günlerde yayınlanan “İstatistiklerle Aile 2014” raporuna göre, Türkiye’de hanehalklarının %22,4’ü yoksuldur. TÜİK raporu bu oranın dışında bir rakam vermese de, kabaca nüfusun %22,4’ünü yoksul, dolayısıyla yardıma muhtaç olarak nitelendirecek olursak, yaklaşık 17 milyon insanı bu kategoriye sokmamız gerekir. Bu miktar Bahçeli’nin iddia ettiği 30 milyonun çok altındadır.

Diğer taraftan bize daha tutarlı gelen bir değerlendirme ise, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın (ASPB) sosyal yardımlarla ilgili 2014 verilerini dikkate almaktır. ASPB’nın verilerine göre 2014’te 3 milyonun üzerinde hane sosyal yardımlardan faydalanmıştır. Türkiye’de hanehalkı ortalama büyüklüğünün 3,6 bireyden oluştuğunu hesaba katarsak, takriben 10 milyon 800 bin kişinin sosyal yardımlardan faydalandığını varsayabiliriz. Yine ASPB’nin verilerine göre, Genel Sağlık Sigortası primi devlet tarafından ödenen kişi sayısını dikkate alacak olursak, 9 milyon 368 bin kişiyle karşılaşıyoruz. Her iki durum da Bahçeli’nin iddia ettiği 30 milyon yardıma muhtaç insan sayısının çok altına kalıyor.

2014 sonunda yardıma muhtaç insan sayımız 30 milyon 500 bine ulaşmıştır. 1

Sonuç olarak Bahçeli’nin iddia ettiği 30 milyonluk yardıma muhtaç insan sayısına yakın bir veri bulmak mümkün olmuyor. Bu durumda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin iddiasında doğruluk payı yoktur.

Sonuç olarak;

Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin İddiasında Doğruluk Payı Yoktur.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   6 Mayıs 2015 Son Güncelleme:   8 Mayıs 2015